Biankó csekk a külügynek?

Információk szerint a Külügyminisztérium és a Trendex Rt. kapcsolata nemzetbiztonsági aggályokat vethet fel, miután a tárca kizárólag e cégre kívánja bízni teljes információs hálózatának megtervezését, kivitelezését és üzemeltetését. Mint ismeretes, a cég tisztségviselői között felbukkant Antalóczi Zoltán, aki a Gyurcsány Ferenc kormányfő tulajdonában lévő Altus Rt. felügyelőbizottságának a tagja.

Munkatársunktól
2005. 03. 01. 0:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes értesülések alapján ellenzéki körökben erős a gyanú, hogy a Külügyminisztérium egyetlen cégre, Trendex Rt.-re kívánja bízni teljes információs hálózatának megtervezését, kivitelezését és üzemeltetését. Ilyen korábban nem fordult elő, az eddigi gyakorlat szerint a külsős partnercégek a munkafolyamat egy-egy szeletét kaphatták meg, de az egész rendszer ellenőrzése a minisztérium feladata maradt. Ha a gyanú igaznak bizonyul, az szakértők szerint titkosítási és nemzetbiztonsági aggályokat is felvethet, hiszen e megoldással a külügy teljes titkos információáramán egy cég tarthatná rajta a kezét.
Lapunk úgy tudja, a téma az Országgyűlés külügyi bizottságának soron következő mai zárt ülésén is szóba kerül – egy kormányrendelet értelmében ugyanis ez a testület hivatott meghatározott jellegű beszerzések esetében megadni a Külügyminisztérium kérésére a felmentést a közbeszerzési eljárás alól. Azonban az a bizottság számára is titkos, hogy az egyes munkákra melyik cég kap megbízást és milyen mértékben. Az Országgyűlés ily módon biankó csekket állít ki a Külügyminisztérium számára.
*
A gyanút erősíti, hogy e biankó csekk értéke az eddigi gyakorlatnál nagyságrendekkel nagyobb, majdnem egymilliárd forint értékű megbízást takar informatikai fejlesztés címén 2005-re.
Korábban beszámoltunk arról, hogy 2004 májusában olyan határozatlan időre szóló szerződés köttetett a külföldi kirendeltségek telekommunikációs rendszerének karbantartására, amelyért a cég havi több mint tizenhatmillió forintot kap. A lapunk birtokában lévő számlák szerint a Trendex munkatársai már bizonyosan megjelentek Bangkokban, Damaszkuszban, Teheránban, Dublinban, Oslóban, Ankarában, Nairobiban. Kiderült az is, hogy a Trendex egy másik szerződés alapján 2003 februárjától két külügyminisztériumi épület telekommunikációs rendszerének a karbantartását is elvégezheti, havonta csaknem kétmillió forintért. Ez azt jelenti, hogy a cég legalább havi 18 millió forint közpénzhez jut a külügyi tárcától. A nyilvános cégadatokból kiderül, a Trendex Holding Rt.-nek 1999 óta igazgatósági tagja a Gyurcsány Ferenc üzlettársaként megismert Antalóczi Zoltán. Az üzletember 2003-ban helyet kapott az Altus Rt. felügyelőbizottságában. Mint ismeretes, az Altus a zászlóshajója Gyurcsány Ferenc cégbirodalmának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.