Életmentő tatárkenyér

Fehér Béla
2006. 02. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg vad pusztákon szilajon bolygottak atyáink, / Jó lehetett nekik a tátorján s kákagyökér is; / Ma már pedig, mikor a gyomor és száj íze szelídebb, / Búzakenyér helyett ki bolond óhajtana makkot? – írta Fazekas Mihály 1820-ban a debreceni kalendáriumban.
A tátorján, azaz a tatárkenyér (Erdélyben: tátorjángyökér) nem tévesztendő össze a tatárkával, tatárbúzával, közismertebb nevén a hajdinával, illetve a pohánkával (Fagopyrum esculentum). A tátorján tudományos neve a XVI. század idején Tataria ungarica, később Crambe tataria volt. Régi botanikusaink mind említést tesznek róla. Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály a buglyos tátorján nevet adja neki (Magyar füvész könyv, 1807). Elsőként azonban Carolus Clusius (1525–1609) németalföldi tudós adott hírt a növényről, miután több alkalommal is vendégeskedett a humanista főúr, Batthyány Boldizsár udvarában Németújváron (ma Güssing, Ausztria). Csapó József (Új füves és virágos kert, 1775) a karórépa, azaz a repce (Brassica napus) elvadult fajtájának véli.
A tátorjánt a gyökere tette értékessé. Megbecsült ínségnövénynek számított, nehéz időkben életet mentett. A Magyar Hírmondó 1780-ban arról cikkezik, hogy nem csak Eger környékén kellene ezt a többre érdemes főzeléknövényt megbecsülni, s ha szántóföldeken, kertekben „míveltetnék”, jóízű, nagy táperejű eledel kerülhetne az asztalra. Emlékiratokban, feljegyzésekben, ha nem is túl gyakran, de szó esik a tátorjánról. Ezekből tudjuk, hogy némelyikük akkora tövet-gyökeret növesztett, hogy napokig többen eléltek rajta. Mátyus István szerint (Ó és új diaetetica, 1787–1793) az emberek szívesen kiássák az édes ízű tatárkenyeret, s gyökerét marhahús levében, esetleg tejben megfőzik, vagy olajon megsütik, de ecettel meglocsolva, sózás nélkül is fogyasztják. A Tisza mentén a parasztok, csikósok és gulyások hetekig a tátorján gyökerével táplálkoztak, a gyökerét meghámozták, s karikára vagdalva, fiatal hajtásokkal együtt salátának vagy főzeléknek készítették el. Tudunk arról is, hogy a gyökeret kiszárították, megőrölték és pogácsát sütöttek belőle. Diószegi Sámuel azt írja róla, hogy az íze „émelygős retek keserűséggel elegyes”, míg Orbán Balázs a káposzta torzsájához hasonlítja.
Az ázsiai sztyeppek löszpusztáin honos tátorján legnyugatibb előfordulási helye a Kárpát-medence. A keresztvirágúak rendjébe tartozik, azon belül e nagy család legfontosabb csoportjába, a mintegy ötven fajt felvonultató káposztafélék nemzetségébe, így rokonságban áll például a karalábéval, a retekkel, a tormával. A tátorján azonban valóságos óriás, méteres magasságú bokorrá képes terebélyesedni, május–júniusban dús, bolyhos, fehér virágpompába borul, s többkilós, karvastagságú gyökeret nevel. Noha az egész országban előfordult, elsősorban az Alföldön terjedt el. A XX. század elején már kipusztultnak gondolták, aztán mégis előkerült belőle néhány hírmondó. Ma már fokozottan védett növény, még található belőle Tolnában, az erdélyi Mezőségen, de nagyobb populációban Megyaszótól nyugatra, a Hernád partján s Balatonkenesén, a Partfű-dűlőben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.