Pásztor Tibor őszinte volt, és lemondott

Az internetes naplóírás műfajának őszinteségét is érvként hozta fel Pásztor Tibor, az MSZP belvárosi frakcióvezetője, amikor a Fidesz „díszzsidóira” vonatkozó írása felől érdeklődtünk. Deutsch-Für Tamás mindenkinek nevében visszautasította azt a hozzáállást, hogy 61 évvel a második világháború után bárki esetében származási kérdés felmerüljön.

Munkatársainktól
2006. 03. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkal őszintébb dolog az internetes naplóírás bármilyen más szövegalkotásnál, amelyek egyébként valóban meggondoltságot feltételeznek – közölte érdeklődésünkre Pásztor Tibor, aki egy korábbi blogjegyzetében a Fidesz „kettes számú díszzsidójának” nevezte Deutsch-Für Tamást. Az MSZP V. kerületi frakcióvezetője a „meggondolatlan naplóbejegyzése” miatt lemondott fővárosi listás helyéről. Kérdésünkre, hogy nem tartja-e cinikus magatartásnak lemondását egy olyan posztról, amelynek gyakorlatilag nincsen funkciója, nem kívánt nyilatkozni. A képviselő a budapesti szocialista lista 52. helyén szerepelt, az előzetes optimista kalkulációk az első húsz helyről feltételezik, hogy mandátumot érhet. A belvárosi MSZP-frakció vezetője arról sem kívánt beszélni, hogy a történtek után továbbra is alkalmasnak tartja-e magát a képviselőcsoport irányítására.
Pásztor internetes oldalán hozta nyilvánosságra mindazt, amit el kíván mondani vitatott szellemi teljesítményével kapcsolatban. Ebből kiderül, hogy a politikus „nem engedheti meg magának”, hogy a Fidesz az ő „meggondolatlan naplóbejegyzését” felhasználva próbálja „saját kampányának törvénytelenségeit elfedni”. A képviselő úgy véli, őt antiszemitizmussal vádolni képtelenség, sőt Rogán Antal részéről „mérhetetlen képmutatás”, mert – érvel – a Fidesz kampányfőnöke „koalíciót kötött a kirekesztést és megbélyegzést hirdető” MIÉP-pel és Jobbikkal. Pásztor ismételten elnézést kért azoktól, akiket „akarata ellenére” megbántott. A szocialista politikus naplójegyzetei a hét végén kaptak nagyobb nyilvánosságot, kiderült ugyanis, hogy egy Rogán Antalt Dávid-csillaggal a homlokán ábrázoló posztert tett elérhetővé, illetve díszzsidókat lajstromozott az ellenzéki pártban. Hiller István MSZP-elnök rossznak és meggondolatlannak minősítette párttársa magatartását, hangsúlyozta azonban, hogy ő egyetlen naplónak sem kíván a cenzora lenni. Kuncze Gábor szerint az ügy egyszerűen nem létezik, ennek ellenére azt a két nagy párt „szkanderjátékának” tartja.
A Pásztor által használt kifejezés kapcsán Deutsch-Für Tamás tegnap „mindenki nevében kikérte, hogy 61 évvel a második világháború után bárkinek az esetében származási kérdés merüljön fel”. Szerinte az a legotrombább és legbutább védekezés a szocialista politikustól, hogy ő világ életében vállalta zsidó identitását (a belvárosi képviselő ellenérvei között ez a kitétel is szerepelt). – Az, hogy valaki magyar, nem magyarázat a magyarellenességre. Az, hogy valaki zsidó, nem magyarázat az antiszemititizmusra – hangsúlyozta a fideszes politikus.

Csúsztatás. Kállai Katalin, az MSZP országos elnökségének tagja és Teleki László romaügyi államtitkár elfogadhatatlannak nevezte, hogy Orbán Viktor 2003. október
4-én a Lungo Drom egyik rendezvényén „díszcigányoknak” minősítette a baloldali roma politikusokat. Az MTI akkori tudósítása szerint a Fidesz elnöke kifejtette: a parlamentnek nem „díszcigányokra” van szüksége, hanem azokra, akik mögött olyan, a romákat képviselő felelős közéleti erő áll, mint a Lungo Drom.
Farkas Flórián, a cigányszervezet elnöke visszautasította azt a szocialista törekvést, hogy „kínos magyarázkodásaik” során embereket, népcsoportokat sértegessenek, „belerángassák a cigányságot a politikai sárdobálásba”. A fideszes politikus szerint az MSZP-sek durván csúsztatnak, hiszen Orbán Viktor éppen a cigányság érdekében szólalt fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.