Bűnözés, politika, hálózat

Farkas Attila
2007. 06. 07. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárcsak tavaly augusztusban, az öt halálos áldozatot követelő tűzijáték után, most a milliárdos adó- és vámcsalás gyanújával összefüggésbe hozott Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyében Szilvásy György vizsgálatot rendelt el, majd levonta a fő következtetést.
Egyértelművé vált, hogy nem volt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) fedőszerve az alapítvány – jelentette ki a kancelláriaminiszter, miközben gondosan titkosította húsz esztendőre az általa elrendelt vizsgálat anyagát. Azt is mondta még, hogy a hivatal vezetése és az alapítvány vezetői között volt személyes kapcsolat, de a titkosszolgák nem követtek el törvénytelenséget. Igaz, Galambos Lajos főigazgató már vette a kalapját.
Szilvásy szűkszavúan kitért az alapítvánnyal szintén kapcsolatba került öccseire is, és nyilván azt gondolta, mint tavaly augusztusban: részéről minden le van zárva, az ügynek vége. Úgy vélte, a miniszter megtette kötelességét. S a miniszter ismét maradt. A tanulság – á la Szilvásy – mindösszesen pedig annyi lenne, hogy szigorítani kell azt a belső szabályozást, amely alapján az NBH munkatársai szerepet vállalhatnak közhasznú alapítványok kuratóriumaiban.
Az alapítványi csempésztörténet azonban kezd egyre szövevényesebbé válni. A kancelláriaminiszter által felügyelt titkosszolgálatok újabb és újabb, volt és jelenlegi munkatársai kerülnek látókörbe az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kapcsán. Sőt egyre többjükről derül ki az is, hogy a Szilvásy család vonzáskörébe kerültek. Márpedig egy védett személy esetében ez felettébb kínos, mi több védhetetlen.
A kilencvenes évek elején Katona Béla akkori szocialista titokminiszter kijelentette, hogy megtörtént a hídverés a politika és a szervezett bűnözés között. Nos, a hídverők azóta sem tétlenkednek. A csempészéssel és adócsalással meggyanúsított Földesi-Szabó László alapítványi elnök pártot is gründolt Magyarok Egymásért Szövetsége néven a legutóbbi parlamenti választásokra. A pártalapításban pedig még NBH-tisztként segédkezett Simon Ibolya, akinek csak a botrány kirobbanása után szűnt meg a külsős jogászi megbízatása a titkos hivatallal.
Az pedig tagadhatatlan, hogy az Egymásért köré valószínűsíthetően kiterjedt bűnözői kör épült. Az alapítvány szülőatyja nem más, mint egy korábban súlyos gazdasági bűncselekményekért elítélt, majd Göncz Árpádtól köztársasági elnöki kegyelmet kapott személy. Az ő bajos ügyeit pedig jól ismerhette a jelenleg előzetesben lévő alapítványi elnök, Földesi-Szabó László, a 43 évesen nyugállományba vonult exrendőr.
Bűnözés, politika, hálózat. Ennek hármas egysége bontakozik és izmosodik az Egymásért Alapítványt körüllengő botrány nyomán. S bár a kancelláriaminiszter erről nyilván nem szívesen beszél, s ha szól is, ellenzéki ármányként próbálja beállítani, egyre bizonyosabb, Szilvásyék és a hálózat emberei „kéz a kézben járnak”. Annak kapcsán, hogy az először az ország legjobb grafológusának, majd szerencsétlen terheltnek titulált egyik öccse és a „csak” kórházigazgatói stallumokkal terhelt másik testvére is a csempészüggyel összefüggésbe hozott alapítvány közelébe keveredett, még mondhatta: így próbáltak az ő közelébe jutni. Tény, ha volt is ilyen szándék, az nem valósult meg – mondta az általa elrendelt vizsgálat parlamenti bizottsági megtárgyalása után magabiztosan Szilvásy György.
Tény azonban immár az is, hogy a kancelláriaminiszter kórházigazgató testvérének korábban született, kiterjedtebb kapcsolatai voltak nemzetbiztonsági tisztekkel. Így például a Horn-érában az NBH-t gazdasági vezetőként szolgáló Mezei Csaba, a BM Kórház jelenlegi gazdasági igazgatója hagyta jóvá az Egymásért Egy-Másért Alapítvánnyal kötött szerződést. A Szilvásy testvért most nevezték ki annak a kórháznak az élére, ahol az összes fegyveres testület tagjait gyógyítják majd.
Az NBH körül szaporodnak a botrányok. A hálózat régi és új tagjai kétes ügyekbe keverednek. Bűnözés, politika, hálózat. Valami bűzlik, de nagyon…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.