Drágább és kiváló lehet az idei évjárat

Csaknem egymillió hektoliterrel kevesebb bor készülhet az idén az aszály miatt. Jelenleg úgy tűnik, hogy három, legfeljebb három és fél millió hektoliter kerülhet a pincékbe – közölte Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Dénes Zoltán
2007. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavalyhoz képest a korai érésű fehér szőlők mintegy 25-30 százalékkal drágultak, s várhatóan a késői érésű fajtáknál is áremelkedés lesz – vélte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Horváth Csaba szerint ha marad az esőkkel tűzdelt napsütéses időjárás, a később érő szőlőkből akár egészen jó évjáratú borok is készülhetnek. A szakember ugyanakkor a minőség meghatározásánál óvatosságra int: azzal érdemes megvárni az első pohár újbort.
– Évtizedek óta nem kezdődött ilyen korán a szüret Villányban, mint most. A borvidék jellegzetes szőlőjét, az oportót e hét péntekén kezdik szüretelni – közölte lapunkkal Nagy Gergely, a Villányi Hegyközségi Tanács titkára. Elmondása szerint az aszály miatt a borvidék termése mintegy tíz százalékkal kevesebb lesz a tavalyinál, minőségi szempontból viszont előreláthatólag jó évjáratnak nézünk elébe. Az aszály főként a korán érő fehér- és az egy-öt éves, fiatal telepítésű szőlőültetvényeknek ártott. A késői érésű szőlők mennyiségén sokat javíthat a mostani esős időszak, illetve egy hasonlóan csapadékdús ősz is. Mindazonáltal a tavalyinál kevesebb termés miatt – szőlőfajtától függően – 10-20 százalékkal drágulhatnak a borok. Míg az országban átlagosan száz forint körül várható a szőlő kilónkénti árának alakulása, addig Villányban előreláthatólag 150 forintot is elkérhetnek a jó minőségű szőlőért. Márpedig a később érő szőlőfajtákból akár a nagyon jó évjáratokat is felülmúló borok is készülhetnek.
A villányinál nagyobb visszaesésre számít a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Oreskó Imre úgy véli, a tavalyihoz képest valószínűleg 35-40 százalékkal kevesebb szőlőt szüretelnek az idén, ám a minőség itt is kifogástalan, noha például a legjellemzőbb s legkelendőbb cserszegi fűszeres fajtát a szokásosnál három héttel korábban kezdték el szedni. Az elnök véleménye szerint az előzetesen becsült 30-40 százalékos terméskiesésnél akár kissé magasabb termésmennyiség is lehet, hiszen a későn érő szőlőknek, mint például az aranysárfehérnek még sokat segíthet a mostani eső, s egy esetleg kedvező őszi időjárás. A jó minőségű, ám kisebb termés az árak alakulására is hatással volt. – A cserszegi fűszeresért az idén mintegy 30 százalékkal többet fizetnek – mondta Oreskó Imre. Hozzátette: a többi régióhoz hasonlóan a fagy és aszály a kunsági borvidéken is főként a fiatal ültetvényeknek ártott.
– Az egri borvidéken előreláthatólag elérik a tavalyi termésmennyiséget, ami a sokévi átlaghoz képest mintegy 20-30 százalékkal kevesebb – mondta Gál Lajos, az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója. A szakember szerencsésnek nevezte, hogy augusztus közepén a borvidék kapott 60-90 milliméternyi csapadékot, amelynek köszönhetően a szőlőszemek ismét megteltek. – Ezután napsütéses időszak következett, ami komoly minőségi javuláshoz vezetett – fejtette ki Gál Lajos. Eger környékén is megkezdték a korán érő fehér szőlőfajták szüretelését, amelyek ára – minőségtől függően – kilónként 70 és 100 forint körül mozog. A régióra legjellemzőbb kékfrankos szedése várhatóan két-három héttel korábban, szeptember vége felé indulhat el. Gál Lajos szerint e fajtának minőségi és mennyiségi szempontból is sokat segíthet, ha marad a mostani időjárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.