Botrány a román rendőrségnél

Példátlan botrány ássa alá a román rendőrség tekintélyét, amelynek négy alkalmazottjáról kiderült, hogy egy kiskorút prostitúcióra vettek rá. Egy ötödik, magyar nemzetiségű rendőrt pedig azzal gyanúsítanak, hogy részt vett két diáklány megerőszakolásában. A bukaresti belügyminisztérium drákói szigort ígér a tegnap beindított vizsgálatoknál.

2008. 01. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnvádi eljárást indított a kelet-romániai Botosani megyei ügyészség a rendőrség négy alkalmazottja ellen, mivel munkahelyükön létesítettek szexuális kapcsolatot egy kiskorúval – tájékoztatott tegnap a bukaresti belügyminisztérium. A tárca közleménye szerint a rendőrségen belül működő jogosítvány- és gépjármű-bejegyzési főosztály területi kirendeltségének munkatársai négy hónappal ezelőtt keveredtek a szexbotrányba. Az incidensre azonban csak most derült fény. A nyomozati anyagból kiderül: egyik kollégájuk születésnapját a moldvai rendőrségi alkalmazottak munkahelyükön ünnepelték meg, és a partin részt vett egy 16 éves, árvaházban nevelkedő lány is. Az ügyészség úgy tudja, hogy a rendőrök a lány beleegyezésével létesítettek szexuális kapcsolatot a bulivendéggel; az ügyben kiskorú sérelmére elkövetett prostitúció és kiskorúval létesített intim viszony miatt folyik eljárás a gyanúsítottak ellen. Különben a rendőrök egyike a történtek idején az illető főosztály vezetői tisztét töltötte be. Az ügyben vizsgálatot indított a moldvai város gyermekjogvédelmi igazgatósága is, az eljárás idejére pedig a rendőrökre más munkakört bíztak, de közönségszolgálati tevékenységet nem végeznek. Gheorghe Sorescu, Botosani megye prefektusa leszögezte: ha a hatósági személyek ellen nem emelne vádat az ügyészség, akkor ő kezdeményez fegyelmi eljárást ellenük, amelynek legszigorúbb büntetése a munkaviszony felbontása.
A másik, a dél-romániai Olt megyében történt rendőrségi szexbotrány során a nyomozó hatóság nemi erőszakkal vádolja egy községi rendőrőrs parancsnok-helyettesét és öt másik férfit. Eugen Iacobescu, az olténiai megye ügyészségének munkatársa tegnap elmondta: a gyanúsítottakat két diáklány jelentette fel, miszerint erőszakkal hurcolták őket egy vidéki házba, ahol megerőszakolták őket. Az incidens rendőr szereplője, a magyar nemzetiségű Rákóczi Ferenc János azzal védekezik, hogy a történtek idején valóban a helyszínen tartózkodott, ám nem tapasztalt bűncselekményt, és rövid idő múlva távozott. Különben a feltételezett nemi erőszak Valea Mare községben történt, míg Rákóczi egy másik településen szolgál. Az ügyészség a napokban hazugságvizsgálatnak veti alá az ügy öt, szabadlábon védekező gyanúsítottját, mivel valamennyien azt állítják: a 17 és 18 éves lányok saját akaratukból létesítettek szexuális kapcsolatot velük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.