Verik a román rendőröket

Vészesen növekszik Romániában a rendőrök sérelmére elkövetett támadások száma, emiatt az országos rendőrszakszervezet arra kéri a belügyminisztériumot, szigorítsa a hivatalos személyek elleni bűncselekmények esetén kiróható büntetéseket. Keleti szomszédunknál tavaly több mint kétszáz rendőrt bántalmaztak.

2008. 01. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kórházba kellett szállítani a Fekete-tenger parti Konstanca városában azt a rendőrt, akire botránykeltő fiatalok támadtak rá a hét végén. Romániai hírügynökségi jelentések szerint több konstancai polgár kénytelen volt riasztani a rendőrséget, miután erősen ittas fiatalok rátámadtak a járókelőkre egy forgalmas utcán. A helyszínre érkezett járőrök igazoltatni próbálták a csoportot, amelynek tagjai azonban továbbra is agreszszíven viselkedtek, sőt egyikük ököllel többször arcon ütötte az egyik egyenruhást. A konstancaihoz hasonló incidensre szinte naponta van példa Romániában, ami rendkívül aggasztja a belügyminisztérium kötelékében dolgozókat. A román rendőrszakszervezet a napokban felszólította a tárcát: kezdeményezze a hivatalos személyek elleni bűncselekmények esetén kiróható büntetések szigorítását. Az érdekvédelmi szervezet szerint sürgősen és határozottan fel kell lépni a rendőrök elleni erőszakkal szemben, mivel ezek száma tavaly negyven százalékkal növekedett a korábbi két évben történtekhez képest. Romániában 2007-ben 173 esetben támadtak rá 213 intézkedő rendőrre, az elmúlt három évben bántalmazott hatósági személyek száma meghaladja a hétszázat. A szakszervezet kifogásolja, hogy a büntetőjog szerint a bírák csak akkor rendelhetik el a támadó előzetes fogva tartását, ha a rendőrök elleni agresszió rendkívül súlyos körülmények között történt. Továbbá akkor, ha olyan bűncselekménynél történt, amelynél a kiszabható börtönbüntetés meghaladja a négy évet. Ezzel magyarázható, hogy tavaly a rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmények tetteseinek csak tíz százalékát tartóztatták le. A támadók többsége alkoholos befolyásoltság alatt állt, de gyakori az agresszió a labdarúgó-mérkőzéseken is: a szurkolók a rivális csapat drukkerein kívül a rendfenntartó erőkkel is összecsapnak. Tavaly a Hargita megyei Székelykeresztúron halálos áldozatot is követelt a rendőrtámadás, miután a járőrök lelőttek egy lopás közben tetten ért férfit, aki késsel súlyosan megsebesített két rendőrt. A kelet-romániai Iasi megyei ügyészség pedig a napokban emelt vádat Ruginoasa község több lakosa ellen, mivel szilveszterkor rátámadtak a kivezényelt rendfenntartókra. A moldvaiakat felháborította, hogy a rendőrök megpróbálják elejét venni annak a helyi szokásnak, amikor a falu legényei furkósbotokkal döntik el, hogy ki az erősebb, és ez rendszerint tömegverekedésbe torkollik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.