Csúcsra járatott Bukarest

Elemzők szerint látványos amerikai–orosz csörte várható a jövő heti bukaresti NATO-csúcsértekezleten az atlanti szövetség keleti bővítése és az amerikai rakétavédelmi rendszer közép-európai telepítése kapcsán.

2008. 04. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelmű és határozott üzenetet fog képviselni Moszkva a bukaresti NATO-csúcson. Éspedig azt, hogy a kelet-európai államok – éber figyelem közepette – oda csatlakoznak, ahová akarnak, a Szovjetunió második világháború előtti felségterületéből azonban egyetlen centiméter sem kerülhet ki az orosz befolyás alól – vetítette előre tegnap a bukaresti Ziua napilap vezércikkírója, várhatóan melyik napirendi pont okozza a legnagyobb feszültséget a román fővárosban április 2–4. között rendezendő NATO-csúcsértekezleten.
Adrian Cioroianu román külügyminiszter szerint a bukaresti NATO-csúcs három központi napirendi pontra épül: Albánia, Macedónia és Horvátország felvétele, az amerikai rakétavédelmi rendszer kelet-európai telepítése, valamint Ukrajna és Grúzia tagjelöltsége. A román média – amelyben a közelgő helyhatósági és parlamenti választások kampányát is háttérbe szorította az országban valaha tartott legnagyobb nemzetközi esemény felvezetése – tudni véli, hogy a NATO máris beadta a derekát Moszkvának, ennek megfelelően a jövő héten Ukrajna és Grúzia nem kerül fel a NATO-tagjelöltek listájára. Oroszország ezért támogatja a szervezet afganisztáni misszióját, és az engedmény részeként – Kazahsztánon és Üzbegisztánon keresztül – folyosót biztosít a tálibellenes erők ellátására. Tegnapi bejelentése szerint a csúcson részt vevő George Bush elnök azonban csak április 6-án Szocsiban találkozik orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.
Bukarest soha nem látott biztonsági intézkedésekkel készül az eseményre, amit elsősorban a 26 állam- és kormányfő, közel száz miniszter, valamint 3500 külföldi újságíró jelenléte indokol. A csúcs idején mintegy 35 ezer rendőr vigyáz a nyugalomra, számos repülőtéren leáll a polgári légi forgalom, a román fővárosban pedig már mától tilos a gépkocsi-közlekedés és a parkolás azokon a sugárutakon, ahol elhaladnak a hivatalos küldöttségeket szállító konvojok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.