Óvatos bizakodás a csángók körében

2008. 04. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szempontból is áttörésnek tekinti a Moldvai Magyar Csángószövetség a magyar és a román házelnök napokban tett Bákó megyei látogatását. Hegyeli Attila, a Kárpátokon túl élő közösség kulturális, nyelvi és etnikai megmaradásáért küzdő szervezet oktatási alelnöke szerint elsősorban a hivatalos és az iskolán kívüli magyarnyelv-oktatás heves ellenzői számára üzenet, hogy Szili Katalin és Bogdan Olteanu – a Csángóföld eddigi legmagasabb rangú vendégeiként – a helyszínen adott nyomatékot annak, hogy az anyanyelvoktatás mindenkinek alapvető joga. Másrészt a tekintetben is megtört a jég, hogy a magyaroktatást mindeddig csak bukaresti nyomásra megtűrő Bákó megyei tanfelügyelőség vezetője, Ovidiu Cojocaru először vett részt magyarórán.
Megfigyelők szerint azonban érdemes csínján bánni a román liberális házelnök kijelentésével, miszerint az embereknek joguk van saját identitásukat akár anyanyelvük alaposabb elsajátításával is megválasztani. Tavaly ugyanis a kormányzó liberális párt élesen bírálta Traian Basescut, miután az államfő szorgalmazta, hogy az erdélyi magyar diákok idegen nyelvként, különleges tanrend alapján tanulják a románt. Akkoriban például a bukaresti oktatásügyi miniszter leszögezte: amíg ő irányítja a tárcát, ilyesmi nem válik gyakorlattá Romániában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.