Nem érdeklődnek Taszár iránt

A már csaknem két és fél éve folyó befektetőkeresés eddigi kudarca után most a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ajánlja nemzetközi piacon a több mint félezer hektáros, lepusztult taszári repülőteret. Kolber István fejlesztéspolitikai államtitkár, a miniszterelnök taszári megbízottja ugyan még bizakodó, Kaposvár polgármestere, Szita Károly viszont úgy látja: a vagyonkezelő és Kolber újabb erőlködése nem több, mint ötletroham.

2008. 05. 03. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb befektetői felhívás készült a taszári repülőtér hasznosítására. Két és fél éve ugyan történt már egy próbálkozás, igaz, akkor nem volt szükség állami hivatali jóváhagyásra. Kolber István két éve „házal” Taszárral, eddig sikertelenül. Érdeklődés volt orosz, olasz, spanyol és kínai részről is, sőt Gyurcsány Ferenc a múlt évi kínai útjára is magával vitte a taszári ajánlatot, remélve, hogy a kínai kereskedőknek „bejön” a Nyugat-Európa felé utat nyitó légibázis – de nem jött be.
Nemrég aztán újabb befektetői ajánlatról számolt be Taszár és környéke polgármestereinek Kolber, majd sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy Taszár hasznosítása továbbra sem állami feladat. Nemcsak repülőteret kell építenie a Taszárt életre keltő befektetőnek, hanem egy komplex logisztikai bázist. – Somogynak ez az egyetlen kitörési pontja – mondta ki az egyébként már régóta ismert igazságot, hozzátéve: Taszár alkalmassá vált arra, hogy nemzetközi befektetői piacra kerüljön. Majd a szóvivője is megerősítette: minden jelentős üzleti lapban és külföldi üzletemberek által forgatott újságban helyet kap a befektetői felhívás. A légibázis hazai és külföldi befektetők részére készített háttéranyagához az érdeklődők ingyenesen hozzájuthatnak. Készült egy piacfelmérő felhívás is, amely a befektetői szándék részleteire, benne a munkahelyteremtés és a foglalkoztatás garanciáira kér választ.
Ez utóbbival kapcsolatban Szita Károly, Kaposvár polgármestere így fogalmazott: a kormány kudarca, hogy Taszár ma ott tart, ahol négy éve. Hozzáfűzte: „A kormány – tehetetlenségével és a tehetségtelenségével – pontosan négy évet vett el a kaposváriaktól. Hol van a szocialista politikusok, köztük a miniszterelnöki megbízott által ígért háromezer taszári munkahely. Ahelyett csak egy ember állása biztos, a miniszterelnöki megbízotté.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.