Róma leengedné a vasfüggönyt

Drasztikus intézkedésekre készül a nemrég megválasztott olasz kormány a külföldi bevándorlókkal szemben, miután Itáliában ismét a figyelem középpontjába kerültek a bűncselekményeket elkövető románok. Silvio Berlusconi leendő kormányfő a román bevándorlóáradat „megszűrésére” készül.

2008. 05. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár az uniós állampolgárok szabad utazási jogát kimondó schengeni egyezményt is újratárgyalná az európai uniós illetékesekkel az új olasz kormány annak nyomán, hogy egy román állampolgár a napokban késsel megsebesített és megerőszakolt egy afrikai diáklányt Rómában. A törvénytelenségeket elkövető román bevándorlókkal szembeni ellenszenv ismét heves indulatokat váltott ki az olasz társadalomban, emiatt Roberto Maroni, a Berlusconi-kabinet belügyminiszteri posztjának várományosa bejelentette, ha szükséges, újratárgyalják az Európai Bizottsággal a polgárok szabad helyváltoztatását kimondó egyezményt.
Az Északi Liga politikusa szerint korlátozásokat vezetnek be azokban az esetekben, amikor veszélybe kerül az olasz állampolgárok biztonsága, sőt az unión kívüli bevándorlók kiutasítását sem zárta ki azután, hogy szintén a napokban egy egyiptomi férfi egy 21 éves amerikai diáklányt erőszakolt meg Olaszországban. Maroni elképzelését támogatja az Európai Bizottság igazságügyi biztosi tisztségéből az olasz külügyminiszteri posztra átnyergelő Franco Frattini is. Silvio Berlusconi leendő kormányfő tegnap bejelentette, hamarosan tárgyalásba kezd a bukaresti hatóságokkal azért, hogy Olaszország mentességet élvezzen az uniós szabályok alól olyan értelemben, hogy „megszűrhesse” a Romániából érkező bevándorlóhullámot. Mint arról már beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt a 37 éves Ioan Rus román állampolgár Róma egyik kihalt külvárosában a bokrok közé vonszolta, majd késsel megsebezte és megerőszakolta a lesothói nagykövet lányát. Az erdélyi Dicsőszentmártonból származó családapa kihallgatásakor azt mondta, csak arra emlékszik, hogy megpróbálta átsegíteni az úton áldozatát.
Az Il Giornale napilap tegnap a római belügyminisztérium adataira hivatkozva úgy fogalmazott, Itáliában a románok „viszik el az Aranypálmát a bűnözésben”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.