Királyi birtokbavétel

2008. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvan év óta először látogatott tegnap legjelentősebb birtokára, a Peles-kastélyt is magában foglaló Szinajára I. Mihály román király. A kommunizmus idején elkobzott, több kastélyból, épületegyüttesből és több mint hatvan- hektáros földterületből álló királyi birtokot tavaly szolgáltatta vissza a román állam a volt uralkodónak. Az ünnepélyes esemény alkalmából több százan – a román hatóságok képviselői, közéleti személyiségek, Mihály király és a monarchia hívei – látogattak el a Bukarest és Brassó között, Prahova megyében fekvő üdülővárosba. Családtagjai – Anna királynő, valamint Margit hercegnő és Radu herceg – gyűrűjében elmondott beszédében a Hohenzollern Sigmaringen uralkodói ház illusztris tagja úgy vélekedett: Románia a történelmi és identitásbeli jóvátétel útjára lépett. „Remélem, hogy Szinajára történt végleges visszatérésem, királyi családom trónjának visszajuttatása egyúttal azt is jelenti, hogy a román állam végérvényesen és teljesen tiszteletben tartja a magántulajdont, a demokrácia és a szabadság eszméjét” – hangsúlyozta a 82 éves uralkodó. Megannyi politikai és jogi akadékoskodás után a román királyi család tavaly februárban kapta vissza felbecsülhetetlen értékű szinajai birtokát. A királyi vagyont – beleértve a XIX. században épült Peles-kastéllyal – 1947-ben kobozta el a kommunista bukaresti vezetés, amely a trónfosztással egy időben száműzte Mihályt az országból. A volt uralkodó az 1989-es rendszerváltást követő Iliescu-érában nemkívánatos személy maradt Romániában, javai restitúciójáról pedig a jelenleg hatalmon lévő Tariceanu-kormány rendelkezett. Ez esetben sem ment minden simán. A román alkotmánybíróság évekkel ezelőtt úgy ítélkezett, ellentétes az ország alaptörvényével, hogy a bukaresti törvényhozás egyedi esetként, külön jogszabály keretében rendezte a volt uralkodó vagyonának restitúcióját, amely szerint Mihályt 30 millió euróval kárpótolta volna az állam elkobzott javaiért. A taláros testület döntése miatt az uralkodói ház bíróságon szerezte vissza vagyonát, a román kormánnyal kötött megállapodása értelmében Mihály király vállalta, hogy a Peles-kastély továbbra is múzeum marad, a Peliske-kastélyon pedig osztoznak a látogatók és a család.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.