Beismert politikai befolyásolás

Gyakorlatilag nem rendelkeznek rájuk vonatkozó, törvénybe foglalt szabályozással a Bajnai Gordon által kinevezett mentorok, akik uniós támogatásból megvalósuló beruházások körül koordinálhatnak. A 33 szocialista honatya kiválasztása, visszahívhatósága és ténykedésének ellenőrizhetősége nem tisztázott.

2008. 07. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem létezik olyan törvény, amely az EU-s pénzekből megvalósuló egy-egy kiemelt program körül koordináló úgynevezett mentorokra vonatkozna, akiket májusban nevezett ki Bajnai Gordon gazdasági és fejlesztési miniszter, hogy „a projektek időbeni és színvonalas megvalósítására kiemelt figyelmet fordítsanak”.
A mentorok között található többek között Szabó György volt egészségügyi miniszter, akit az
európai uniós pénzekkel kapcsolatban nemrég az a vád ért, hogy saját érdekeltségi körébe tartozó cégek kaphattak pályázati pénzeket az általa irányított észak-magyarországi regionális fejlesztési tanács jóvoltából. A listán szerepel még a Tocsik-ügyből ismert egykori MSZP-pénztárnok, Boldvai László, akinek mentelmi jogát a Tocsik-üggyel összefüggésben annak idején nem függesztette fel a parlament, hasonlóan a szintén mentorrá előlépett Juhászné Lévai Katalin esetéhez. Több oktatás-politikus is koordinálhat építési programokat, de a csapatot erősíti Suchman Tamás egykori főprivatizátor is.
*
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) lapunk megkeresésére elismerte, hogy a kisebbségi kormány létrejötte után tanácsadónak kinevezett 33 szocialista honatya kiválasztásának módjáról, működésük ellenőrzéséről, munkájukról való beszámoltathatóságról, illetve visszahívhatóságukról gyakorlatilag nem rendelkezik törvény, esetükben csupán az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló paragrafus van érvényben. Az NFÜ szerint a mentori feladat elvégzése nem kötött uniós pályázati ismeretekhez, sem nyelvtudáshoz, elegendő a mandátum és „a tenni akarás”. Törvényben foglalt jogkör híján ugyanakkor nincs szabályozva, megbízatásuk meddig tart, mely hatóságok ellenőrizhetik tevékenységüket, és mely szervezet jogköre a kinevezés. Az NFÜ szerint a mentorok esetében annak ellenére nem vetődik fel a politikai befolyásolás kérdése az uniós közpénzek felhasználásakor, hogy az összes tanácsadó szocialista képviselő.
– A projektek politikailag semlegesek, sikeres végrehajtásuk nem párt-, hanem közösségi, nemzeti érdek – magyarázta az NFÜ, hogy miért nem sikerült egyetlen ellenzéki honatyát sem találni a mentori feladat elvégzésére. Bár a tanácsadókat kinevezéssel választották, nem tudunk arról, hogy lett volna pályázati kiírás a feladatra, illetve mikor és milyen feltételekkel jelentkezhetett volna bármelyik ellenzéki képviselő arra. Ennek ellenére az NFÜ állítja, senki nem jelentkezett az ellenzéki padsorokból. Nem világos az sem, hogy az NFÜ, illetve jogelődje korábban miért nem vette igénybe a mentori rendszert, és mi az oka annak, hogy csak a kormány kisebbségbe szorulása után jöhetett létre ez a pozíció. A szocialista párt honlapján szereplő mentori névsorhoz mellékelt magyarázat szerint a kormánypárti frakció kezdeményezésére Bajnai Gordon nevezte ki a tanácsadókat, akiknek feladata, hogy „nyomon kövessék a rögzített feladatok és határidők betartását, valamint jelezzék a felmerülő problémákat az uniós beruházásoknál”, hatáskörük azonban nem szabályozott.
– Sem a lobbi-, sem a mentori tevékenységet nem ellenőrizheti az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – nyilatkozta lapunknak Bihary Zsigmond, az ÁSZ főigazgatója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.