Pénzért vett vizsgák

Korrupciós üggyé dagadt a romániai érettségin észlelt tucatnyi rendellenesség miatt kirobbant botránysorozat. Miközben másolás közben tetten ért diákok százait dobták ki a vizsgákról, az ügyészség megvesztegetés alapos gyanúja miatt számos érettségiztető tanár ellen indított eljárást.

2008. 07. 20. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúfosan belebukott a romániai oktatási rendszer a június végén, július elején lezajlott érettségi megrendezésébe, miután az elmúlt évekhez képest számtalan rendellenesség, kihágás került nyilvánosságra a vizsgák kapcsán. Az észak-erdélyi Máramaros megyében immár a korrupcióellenes ügyészség is bekapcsolódott az érettségi dolgozatok elbírálásába, miután olyan információk birtokába jutott, hogy több tucat diák megvesztegette a vizsgabiztosokat az átmenő jegy megítélése érdekében. A nyomozó hatóság szerint alapos a gyanú, hogy a máramarosszigeti kisipari és szolgáltatási szakközépiskola végzős hallgatói 6,6 millió forintnak megfelelő összeget fizettek az érettségiztetőbizottság tagjainak, hogy sikerrel vegyék a vizsgákat. Az ügyészek az elmúlt napokban házkutatást folytattak az oktatási intézmény irodahelyiségeiben. Az érintett iskola érettségiztetőbizottságát tandemben irányította egy kolozsvári egyetemi tanár Béres Ildikóval, a máramarosszigeti magyar nyelvű Leöwey Klára Gimnázium igazgatójával. Béres határozottan visszautasította a megvesztegetés gyanúját. Tegnap a korrupcióellenes ügyészek 24 órás vizsgálati fogságba helyezték Meda Leordeant, a Tisza-parti város szakközépiskolájának igazgatónőjét, akinek a lakásáról lefoglaltak 4,6 millió forintnak megfelelő lejt és 1750 eurót. Miközben a hatóság megerősítette, hogy kenőpénz elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja az igazgatót, Leordean ügyvédje azt állítja: az összeg bankkölcsönből származik. Ezzel egy időben a közvádlók ezekben a napokban a tanintézet több mint száz diákját is beidézték kihallgatásra.
A korrupciógyanús ügy mellett az idei érettségin Románia-szerte észleltek kisebb-nagyobb rendellenességeket. A hatóságok a tavalyinál kétszer több, 250 diákot zártak ki puskázás miatt, és félszáz felügyelő pedagógust függesztettek fel, mert szemet hunytak az érettségizők csalása fölött. Bukarestben és Kolozsváron a tanfelügyelőség vizsgálatot indított amiatt, hogy tucatnyi hallgató dolgozata kísértetiesen hasonlított egymáshoz. Kiderült: a felvigyázó tanárok hagyták, hogy a diákok könyvből vagy egymástól másolják a tételeket. Gheorghe Radulescu, a romániai közoktatás minőségének ellenőrzésére hivatott állami intézmény vezetője bűnvádi feljelentést tett az oktatásügyi minisztérium vezetői ellen, szerinte a hanyagul megszervezett érettségin a szaktárca ösztönözte a diákokat arra, hogy csalással próbáljanak jó eredményt elérni a vizsgán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.