Néhány korty Sopron

A Schneeberg felett az ég, a némán szuszogó éjszaka, szűk utcák neszei, ablakok békéje, a fertői dűlők verőfénye, sajtok íze, borok zamata, borászok eltökéltsége gyűszűnyi emlékké sűrűsödik össze. Lapunk kultúrarovata egy áprilisi hétvégén bőröndbe pakolta a tavaszi fáradtságot, és szélnek eresztette az osztrák határon – Sopronig meg sem álltunk. Pinceszagú foszlányok egy bortúra margójára, avagy a kékfrankos fővárosa, ahogy a laikus borissza látta. Jandl Kálmántól Molnár Tiboron át Luka Enikőig.

Klementisz Réka
2008. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha a történelem kiharapott volna egy darabot saját múltjából, úgy a napóleoni idők tájáról, összerágta volna a jelen abszurd kevercsével, mint a gittet, és ide ejtette volna az Alpokaljára, modernkori városnak álcázva. Ahogy az ember a peronra lép, a múlt, mint valami kobold, a vállára telepszik, és mire a Fő térre ér, már tele is duruzsolja a fülét mesékkel a keltákról, a rómaiak Scarbantiájáról, a várost egykor kettészelő borostyánútról, Napóleon katonáiról, poncichterekről, Trianonról. Sopron büszke, levegője sűrű, fajsúlyos, mint a kékfrankos, alázatra inti az idegent. Könnyebb közel férkőzni hozzá, ha a föld alá ereszkedünk, és a házak alatt, odalent, a pincék hűvösében elkortyolgatunk néhány pohár bort a hely szellemével.
Mint egy eltévedt regényhős
A Gyógygödör Sopronban kultikus hely, röpke városnézés után kellemesen elpillesztő. Kötelező, pinceszagú poharazó, amolyan katakombahangulatú kocsma, ahol a zsíroskenyér-fröccs mélységű gasztronómia és a pincepörköltben tetőző vacsora jól megférnek egy asztalnál. Zsibongó zegzugok, az egyikben kamaszok, a másikban bohémek, a harmadikban hobbifilozófusok. Itt nincsenek nyelvükkel csettintgető borsznobok. Mire eltelünk, kint már némák az ablakok, csak egy alak halad a néptelen utcákon. – Jöjjenek be, igyunk meg egy pohárral – invitál a pincéjébe Zách úr, a hazatérő borlovag, s még le sem ülünk, már tölt is. Mint valami eltévedt regényhős. Mesél, mesél saját használatú borszentélyében, árad belőle a szívélyesség. Borról beszél, az Európai Borlovagrendről, a tradíciókról, az összefogásról, amely Rigler Zsolt, a Bormarketing Műhely Kht. tótumfaktumának vezetése alatt egységes arculatba rendezte a soproni borvidék pincészeteit. Fejünk felett óra kattog. Az idő meg-megáll. Mire a hely szelleme a hordókban horkolni kezd, már paplan alól halljuk, ahogy beoson a másnap a poncichternegyedben megbúvó panziónk ablakán.
Fertő, nyújtózó szálvesszők
Reggeli verőfényben úszik a fertői képeslaptáj. A sokarcú borvidék mediterrán részén kanyarog a busz (míg Brennbergbányán a paradicsom is alig érik be, itt kéttucatnyi orchideafaj virágzik), Fertőrákos, végállomás. Rövid séta a szipogó tavaszi esőben, mire a pincészethez érünk, Jandl Kálmán már vár. Csupa mosoly ember, a tekintetében poncichter huncutság, mozdulataiban szertartásos szakértelem. Veltelinire kékfrankos rozé, s aztán szép sorban, falat sajtok között egészen odáig kortyolgat a boranalfabéta, hogy: Jandl Missio. És akkor elkapja a pátosz, mintha minden érzékkel egyszerre érezné, felfogná a szagokat, színeket, hangulatokat foltos rongyszőnyeggé szövő szinesztéziát. Egyszer s mindenkorra sutba vágja a savas soproni kékfrankosról rögzült sztereotípiát. Kóstoló után a dűlőkre megyünk. Szikrázó fényben nyújtóznak a szálvesszők, s ahogy az ember ott áll, elnézi a festői Fertő-tájat, a szőke nádast, elfelejti, az Alpok közelségét, és saját bőrén érzi, miért hallotta az előbb: a fertői dűlők mikroklímája néhol aszúszüretre is alkalmas szubmediterrán.
Alig néhány óra múlva már pohárban a bizonyíték; a Vincellér-ház pincéjében Molnár Tibor büszkeségét, a német desszertborversenyt nyert, mézédes késői zenitet cuppogtatjuk. Molnár Tibor nagy mesélő, szavainak íze van, derűje átjárja, felemeli hallgatóját.
Napnyugta aztán a dűlők felett, a Sörházdombi kilátó magaslatán. A Schneeberg gerincén megbicsakló alkonyat; a zenitbe zárt hangulat Sopron felett, ahogy elterül, s aztán elszunnyad. Késő este vacsora, s még néhány korty Perkovátz Tamásnál, a városi polgárság doyenjénél a Perkovátz-ház Daruka termében – a hely szelleme hajnalig velünk marad.
Enikő serényen sepreget
Ismeretlen ösvényen indultam, a szívem diktálta az iramot – írja magáról Luka Enikő, aki huszonévesen egyedül vette a vállára korán elhunyt borász édesapja, Luka József örökségét. Néhány év telt csak el; részben osztrák borszakértőjének is köszönhető, hogy mára csúcsborokat palackoz. Azúrkék vasárnap délelőtt, Enikő serényen sepreget, és az éppen elkészült fertőrákosi pincészet teraszán kóstolgatunk, szőke hajútól a sötét hajú borokig.
A friss vakolat illata. A poharakat szépen átszűri a nap. Sopron arca ez is; a pillanat olajos, kerek, mint a válogatott kékfrankosban a sav, a tannin és az alkohol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.