Élő közvetítés
Szerbia
ÉLŐ
Anglia

Védett feljelentők

A miniszterelnök letörné a hazai korrupciót, s ezért arra utasította az igazságügyi tárca vezetőjét: a visszaélések csökkentésére a hatályos jogrendszerünkben eddig ismeretlen megoldást alakítson ki. Az új szabályok alapja a Transparency International magyarországi szervezete által készített, az úgynevezett közérdekű bejelentőket védő, amerikai példán nyugvó jogszabályjavaslat lesz.

Jakubász Tamás
2008. 11. 12. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legbrutálisabb módon le kell törni hazánkban a korrupciót – jelentette ki korábban Gyurcsány Ferenc, s arra utasította az igazságügyi minisztert, hogy a magyar jogrendszerben eddig ismeretlen eszközöket dolgozzon ki a vesztegetések visszaszorítására. Az új jogszabály minden bizonnyal az Egyesült Államokban már alkalmazott és hatékonyan működő megoldáson alapul majd. A tengerentúli és más nemzetközi tapasztalatokról, valamint azok jogrendünkbe ültetésének lehetőségéről a Transparency International (TI) magyarországi szervezete készített tanulmányt.
A közélet átláthatóságáért küzdő alapítvány eljuttatta lapunknak jogszabálytervezetét, amelyben azt javasolja: az igazságügyi tárca alkossa meg a közérdekű bejelentő jogi fogalmát. A szervezet ezzel – főként az amerikai módszerből kiindulva – védelemben részesítené azokat, akik bűncselekménnyel, jogszabálysértéssel, közpénzek szabálytalan felhasználásával, a köz-egészség, a közbiztonság vagy a környezet veszélyeztetésével kapcsolatos bizonyíték eltitkolásáról információt szolgáltatnak. A jog azonban csak akkor nyújtana védelmet, ha a közérdekű bejelentő elsőként a jogszabályban meghatározott szervhez fordulna, továbbá, ha jóhiszeműen és nem a saját érdekében járna el. A Transparency International szükségesnek tartja, hogy az új jogszabály valamennyi olyan személyt védelemben részesítsen, aki a társadalom és az állam működése szempontjából kiemelkedően fontos visszásságról tájékoztatja az érintett szerveket, hatóságokat. Felvetődik ugyanakkor annak a lehetősége, hogy egyesek a majdan létrehozandó rendelkezéseket személyes bosszúra, vetélytársaik lejáratására használják fel. Mindezt az alapítvány úgy védené ki, hogy a rosszhiszemű, önös érdekből bejelentést tevőket a jog nem oltalmazná. A Transparency International az új paragrafusokban rögzítené: a közérdeket szolgáló információadás nem sérthet alkotmányos alapjogokat, továbbá, ha a közléssel valakinek vagy valamely szervezetnek magán- vagy üzleti titkát fednék fel, sérelme orvoslására indíthasson polgári pert.
A közélet átláthatóságáért küzdő alapítvány rámutatott: a társadalom szempontjából jelentős visszásságokat és a korrupciót nemcsak a közhivatalok, állami szervezetek alkalmazottai követhetik el, hanem a magán- és versenyszféra résztvevői is. Éppen ezért egy összetett, minden területre kiterjedő jogszabályt kell alkotni, amelynek – a TI szerint – legfontosabb része, hogy a közérdekű bejelentőket minden lehetséges megtorlástól megvédjék. Például, ha egy szervezet munkavállalója a munkáltatójánál történt közérdekű visszaélésről tájékoztatja a hatóságot, és ezért kirúgják, a munkaügyi bíróság ítélhessen meg számára kártérítést. A közigazgatásban dolgozó közérdekű bejelentő kérhesse: másik állami szervnél helyezzék hasonló pozícióba. Amennyiben pedig közbeszerzési eljárásban követtek el visszaélést, akkor az igaznak bizonyuló közlés nyomán ismételjék meg a pályázatot. A Transparency International a korrupciót, szabálytalanságot feltáró személyt pénzjutalomban részesítené, s szorgalmazza, hogy a visszaélést elkövetőket kellően büntessék meg. A korrupcióellenes szervezet mindemellett lehetővé tenné, hogy a bejelentők bizonyos esetekben a médiumokkal is közölhessék információjukat. Erre elsősorban akkor nyílna módjuk, ha a hatóságok nem vizsgálják ki a feltárt gyanús esetet.
Egyes vélemények szerint hatályos jogunk jelenleg is megfelelő védelmet nyújt a korrupciót felfedőknek. A Büntető törvénykönyv (Btk.) például kimondja: aki a közérdekű bejelentés miatt a bejelentővel szemben hátrányos intézkedést tesz, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel sújtható. A Btk. mellett az alkotmány, valamint bizonyos munkajogi és köztisztviselőkről szóló szabályok is igyekeznek védelmezni a korrupciót bejelentő személyeket, ám a közélet átláthatóságáért küzdő alapítvány szerint nem elég hatékonyan. A Transparency International rámutatott, a gyanús esetekről információt adók mindig kiszolgáltatottak: elveszíthetik állásukat, egzisztenciájukat, esetleg még személyes biztonságuk, életük is veszélybe kerülhet. Ezért több külföldi állam is összetett jogi védelmet nyújt számukra. A TI úgy látja, hogy a hazai jogrendszerben nincsenek meg ezek a garanciák.
– Javaslatunkat eljuttattuk az igazságügyi minisztériumnak, ám hangsúlyozzuk, hogy dokumentumunk egy vitaindító irat – mondta lapunknak Alexa Noémi. A Transparency International magyarországi szervezetének ügyvezető igazgatója szerint fontos lenne, hogy a hazánkban eddig ismeretlen jogintézményről szóló tervezetet a lehető legszélesebb körben véleményezzék. Az igazságügyi tárca lapunkkal azt közölte: a kormány elkötelezett a korrupció elleni küzdelem mellett, és minden eszközt, jó nemzetközi gyakorlatot, civil kezdeményezést támogat, ami csökkentheti a visszaéléseket. A minisztérium határozott álláspontja, hogy hazánkban is eredményes lehet a korrupciót feltárókat védő, az egyesült államokbelihez hasonló rendszer. Ezért elsőként a tengerentúli módszert elemzik, s azt, hogy az ottani megoldások miként ültethetők át a magyar jogrendbe. Elmondták: a tárcánál folyik az előkészítő munka, s az új szabályokat a Transparency International Magyarországgal szorosan együttműködve alakítják ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.