Iratlopást emleget az agrárminiszter

Hazugnak nevezte és lopással vádolta meg Budai Gyulát, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) igazgatóját Gráf József agrárminiszter. Budai Gyula bírósági úton kér elégtételt. A jövőben az állami földeket kezelő szervezet felügyelőbizottságának tagjai csak Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettes engedélyével tekinthetnek be a földértékesítésekkel kapcsolatos iratokba. Annak a személynek a hozzájárulására van  szükség, akit az ügyészség hivatalával való visszaéléssel gyanúsít.

Dénes Zoltán
2009. 01. 22. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkaanyagnak nevezte tegnap az MTV reggeli műsorában Gráf József földművelésügyi miniszter azt a pákozdi földértékesítési ügyben előkerült szerződést, amit közösen írtak alá a honvédelmi miniszterrel. Elmondása szerint neki semmi köze nem volt az úgynevezett pákozdi ügyhöz, amelyben a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség hivatallal való visszaélés miatt emelt vádat az agrártárca korábbi szakállamtitkára és két másik munkatársa ellen. A miniszter perrel fenyegetett meg mindenkit, aki összefüggésbe hozza személyét az üggyel. A lapunk által nyilvánosságra hozott szerződést, amit a honvédelmi tárca vezetőjével írt alá, pedig munkaanyagnak minősítette, s szerinte éppen ezért nem szerepelt rajta pontos dátum. Gráf József szerint Budai Gyula, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) felügyelőbizottságának Magosz által delegált tagja „az aktaanyagot lopta ki”, ami munkaanyagnak minősül.
Lapunk megkeresésére Budai Gyula leszögezte: Gráf József hazudik, ezért becsületsértés miatt be fogja perelni a minisztert. A Magosz igazgatója mint gyakorló ügyvéd állítja: egy olyan szerződést, amelyen két miniszter aláírásán kívül ügyvédi ellenjegyzés is szerepel, nem lehet munkaanyagnak titulálni. Még a laikusok számára is egyértelmű – tette hozzá –, hogy munkaanyagnak például egy szerződés tervezetét lehetne nevezni, amelyen az érintett miniszterek esetleg még módosítanának, ám ezt mindkét tárcavezető aláírta. Sőt – világított rá –, a birtokába került szerződésen még Tömör László akkori NFA-vezető feljegyzése is szerepel, „sürgősen intézni” megjegyzéssel.
A pákozdi ügy 2006 elején kezdődött, amikor egy befektető kiszemelt magának egy, akkor még a Honvédelmi Minisztérium (HM) vagyonkezelésében lévő, s lőtérként nyilvántartott, 201 hektáros természetvédelmi területet. Ez az állami birtok került át viharos gyorsasággal előbb az agrártárca felügyelete alá tartozó NFA-hoz, ahol eladták azt egy magyar állampolgárnak. Pár nappal később a nyertesnek kihirdetett pályázó, aki a földért 90 millió forintot fizetett, a területet bevitte egy kft.-be, majd üzletrészével együtt 244 millió forintért továbbadta azt egy norvég állampolgárnak.
– Az agrárminiszternek felelnie kell a rám vonatkozó kijelentéséért, vagyis be kell bizonyítania állítását, miszerint én a földalapkezelő szervezetből dokumentumokat loptam – szögezte lapunknak Budai Gyula. A Magosz igazgatója rávilágított: a nemzeti földalapkezelőről szóló törvény szerint a szervezet felügyelőbizottságának tagjaként korlátlan iratbetekintési lehetőséggel rendelkezik, ám minden esetben rögzítik, hogy mely iratokat kérte ki, ráadásul azok áttekintésének ideje alatt a szervezet titkára végig jelen van. Egyszóval – tette hozzá – a szervezeten belül minden általa kikért és megtekintett dokumentumról feljegyzés található.
Ezzel kapcsolatos fejlemény, hogy Budai Gyula tájékoztatása szerint a közelmúltban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (e szervezet keretein belül működik az NFA) vezérigazgatója egy olyan határozatot hozott, mellyel korlátozzák a felügyelőbizottság tagjainak iratbetekintési jogát. Budai Gyula szerint mindez abba az intézkedéssorozatba illeszkedik, amivel munkáját próbálják ellehetetleníteni, mivel látható, hogy tevékenysége erősen sérti egyes körök érdekeit. Rámutatott: a vezérigazgató határozata szerint a felügyelőbizottság tagjai – a pákozdi ügyben elsőrendű vádlottként hivatalával való visszaéléssel meggyanúsított – Benedek Fülöp vezérigazgató-helyettes engedélyével tekinthetnek csak be az egyes földértékesítésekkel kapcsolatos iratokba. Budai a határozatot a közigazgatási bíróságon támadja meg a közeljövőben. Az igazgató véleménye szerint az állami földértékesítési botrányok, illetve az NFA ellenőrzésének közvetlen akadályozása egyértelműen bizonyítja, hogy a földeladások ügye immár teljesen kicsúszott Gráf József agrárminiszter kezéből. Emlékeztetett arra, hogy amikor az NFA-t beolvasztották a nemzeti vagyonkezelőbe, a miniszter lemondását ajánlotta fel. Hozzátette: ha ezt Gráf József komolyan gondolta, akkor ideje lemondania.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.