Hátszelet kap az óriási kaszinóépítés

Dénes Zoltán
2009. 02. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan kormányzati hátszelet kapott ismét a gyanús körülmények között előkészített velencei-tavi óriáskaszinó. A beruházás alapja az a hetvenhektáros part menti terület, ami gyanús körülmények között került az állam tulajdonából egy izraeli illetőségű, immár magyar állampolgárságú személy birtokába. Yoáv Blum a területért két gyümölcsösét ajánlotta fel a területet akkor kezelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek. A vagyonkezelő lapunkat arról tájékoztatta, hogy a földcserét maguk kezdeményezték a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kérésére, mivel Yoáv Blum gyümölcsösei a tervezett M4-es autópálya mentén feküdtek. E területeket az izraeli befektető nem sokkal korábban szerezte meg. Gyanús körülménynek tekinthető, hogy az MNV szabályzata szerint csereszerződés csak akkor köthető, ha a két terület közötti értékkülönbözet nem haladja meg a 15 százalékot. Ez esetben a határt túllépték, hiszen a sukorói területet 1,1 milliárd forintra becsülték fel, miközben Yoáv Blum korábbi területeit 800 millió forintra.
Lapunk azt is nyilvánosságra hozta már, hogy a befektetők a kaszinónegyed felépítéséhez kormányzati hátszelet kapnak. Ennek része volt az a koncessziós pályázat, amit a Pénzügyminisztérium a gyanús földügylet nyilvánosságra kerülése után kénytelen volt visszavonni, s amelynek megnyerése után kezdhettek volna a befektetők hozzá az óriáskaszinó megépítéséhez. Most a Pénzügyminisztérium ismét kiírta a Közép-dunántúl régióban létesítendő, első kategóriába sorolható játékkaszinó létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó tendert. Mivel a pályázó már ismert, és a piacot ismerők szerint mások jelentkezése nem várható, nagy az esélye annak, hogy a nyertes csak a velencei-tavi beruházó lehet. A húsz évre szóló koncessziót elnyerő befektetőnek évi minimum 900 millió forintot kell fizetnie az állam felé. Cserébe olyan vigalmi negyedet üzemeltethet, amelyben „legalább” 1500 játékautomata és száz játékasztal üzemel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.