Hunvald előzetesbe kerülhet

Hunvald György, Erzsébetváros polgármesterének előzetes letartóztatását kezdeményezte tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség – közölte lapunkkal Keresztes Imre főügyész.

Zsebõk Csaba
2009. 02. 21. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP-s politikust bűnszervezet tagjaként elkövetett, súlyos bűncselekményekkel gyanúsítják és kedden reggel 72 órára őrizetbe vették. Harmincnapos előzetes letartóztatásának elrendeléséről ma délelőtt dönt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az ügyészség konkrét adatai szerint a polgármester befolyásolni akarja a kerületben egyelőre tizennégy önkormányzati lakóház áron aluli értékesítésekor elkövetett, különösen jelentős, illetve nagy hátrányt okozó bűncselekmények gyanújával indított nyomozást, a nyomozó hatóságokat és a képviselő-testületet is.
Az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként is emlegetett ügyben jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő SZDSZ-es frakcióvezető Gál György és volt képviselőtársa, az időközben mandátumáról lemondott, ugyancsak szabad demokrata Kardos Péter, valamint az őrizetes polgármester nélkül tegnap ülésező helyi képviselő-testületet még Hunvald hívta össze, de Gergely József vezette le.

*

Az MSZP-s alpolgármestert vélhetőleg még a történtek sem befolyásolták, ugyanis a tanácskozás szünetében, a polgármesteri hivatal belső vizsgálatára hivatkozva kijelentette: Hunvald György ártatlan, a nyomozó hatóságok szerinti bűncselekmények meg sem történtek, és ez a szocialisták álláspontja is. Az MSZP–SZDSZ-es többségű képviselő-testület KDNP-s segítséggel napirendre sem tűzte a Fidesz önfeloszlatási kezdeményezését.
Vattamány Zsolt, Erzsébetváros fideszes frakcióvezetője lapunknak elmondta, a testület többsége tegnap jogi trükkökre hivatkozva nem vette napirendre a feloszlatást célzó ellenzéki indítványt. – Újabb rendkívüli ülés összehívását kezdeményezzük, és benyújtjuk újra ezt a javaslatunkat – fűzte hozzá Vattamány Zsolt. Szerinte nem lehet, hogy a képviselők ne szavazzanak erről a kérdésről, illetve a képviselő-testület ne szembesüljön az önfeloszlatás ügyével, amikor a pénzügyi és a gazdasági bizottság elnökei, s már a polgármester is rácsok mögött vannak, az ügyészség pedig maffiavádakkal illeti őket. – Mivel ilyen helyzetre még nem akadt példa, ezért utána kell néznünk a különböző jogi lehetőségeknek, hogy egyáltalán működhet-e még a testület a továbbiakban – tette hozzá a frakcióvezető.
A képviselő-testület tegnapi határozatai alapján kiderült, hogy a Fideszen kívüli frakciók különféle okokból, de egyelőre ragaszkodnak pozícióikhoz, sőt nemcsak a balliberális pártok, hanem a KDNP helyi képviselői sem támogatták az egyetlen MDF-es képviselő, Simon Péter által már korábban kezdeményezett tisztázás, azaz egy új választás lehetőségét. Ellenben három kereszténydemokrata képviselő is megszavazta azt a belső vizsgálatot, amelyet Hunvald György a még decemberben hozott testületi döntés alapján készíttetett külső szakértők bevonásával, és amely többek között megállapította: „Az ingatlanértékesítési konstrukció megfelelt az önkormányzat helyi előírásainak és a magasabb szintű jogszabályoknak.” A fentiekkel szemben azonban tény: az Állami Számvevőszék 2007-es észrevételében írta, hogy az ingatlanokat az erzsébetvárosi önkormányzat pályáztatás nélkül, az államháztartási törvény megsértésével adta el.
Bán Imre szocialista frakcióvezető szerint a képviselő-testület, amelybe tegnap az SZDSZ a mandátumáról lemondott Kardos Péter helyére Csontos Józsefet delegálta listájáról, jogilag teljesen törvényesen működik. – A Fidesz kivonult a tárgyalásról, ahelyett, hogy szakmai érvekkel állt volna elő, pedig a vizsgálat második fejezete éppen a korábban eladott, majd visszaszerzett lakóházak egy részének bérlőknek való eladásáról szólt – mondta.
Kecskés Gusztáv (KDNP) szerint a vizsgálatot tulajdonképpen csak tudomásul vették, ez független a kerületi frakcióvezetők még zajló vizsgálatától. – Feloszlatható a képviselő-testület, de nem így. Frakciónk egy része még a költségvetést is megszavazta, hiszen a letartóztatások ellenére működnie kell a kerületnek – vélekedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.