Újra befürödhetnek a kapukkal

Lapunk megkeresésére nem volt hajlandó beszámolni a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság által megbuktatott, másfél milliárd forint értékű, botrányos tender kimenetelét illetően. A korábbi ígéretek szerint január végére volt várható a beléptetőrendszerekre vonatkozó új kiírás eredményhirdetése, ám a megismételtetett forduló körül nagy a titkolózás. A vezérigazgató ráadásul hirtelen szabadságra ment.

Munkatársunktól
2009. 02. 18. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az álláshalmozó. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatói posztját betöltő Ferenci Tibor több helyen is töltött már be vezetői posztot. Többek között a Horn-kormány idején az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese, valamint minisztériumi főosztályvezető-helyettes volt. 2002-ig a Postabank Rt. projektfinanszírozási igazgatójaként tevékenykedett, és dolgozott a Magyar Exporthitel Biztosítónál is, szintén vezérigazgató-helyettesként. Jelenleg a Nemzetközi Pető András Közalapítvány kuratóriumi elnöke és igazgatósági tag a Főtáv Zrt.-nél.


A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-t csaknem hétmillió forintra büntette meg a Közbeszerzési Döntőbizottság – számolt be a Hír TV –, mert több ponton megsértette a közbeszerzésről szóló törvényt a beléptetőrendszerek megvásárlására irányuló pályáztatásnál. A bíróság ennek értelmében megszüntette az általuk hozott összes döntést, és újabb eljárás kiírására kötelezte a céget.
A korábbi ígéretek arról szóltak, hogy a másfél milliárd forint értékű pályázat második fordulójának eredményét január végén hirdetik ki, azonban máig nem kaptunk választ arra, mely cég nyerte meg a tendert. A BGYH Zrt. arra hivatkozott, hogy a közbeszerzési törvény vonatkozó részének megfelelően az eljárás eredményéről vagy eredménytelenségéről szóló tájékoztatót külön hirdetményben teszi majd közzé, amely később a Közbeszerzési Értesítőben jelenik meg. Egyelőre arról sem adtak tájékoztatást, hogy született-e már eredmény az új tenderen.
A pályázatot azért írták ki tavaly, mert a BGYH Zrt. vezérigazgatója, Ferenci Tibor szerint a fővárosi gyógyfürdőkben rendszeresen trükköznek a belépőkkel. A zárt beléptetőrendszer kiépítésére és fenntartására kiírt pályázatra több cég jelentkezett. Köztük volt a korábban a Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter nevéhez köthető Wallis-cégcsoporthoz kapcsolható Navigátor Informatika Zrt., amelynek vezetője a Hír Televízió beszámolója szerint többek között a tender kiírójának korábbi alkalmazottjával, Szabó Balázzsal íratta meg az általuk benyújtott pályázatot. Ezt a pályázó sem etikátlannak, sem szabálytalannak nem találta. A BGYH Zrt. vezérigazgatója a Hír Televíziónak adott nyilatkozatában egyébként nem emlékezett arra, hogy Szabó Balázs dolgozott-e a BGYH-nál. A Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusaként dolgozó Szabó Balázs ugyanakkor tagadta, hogy a szóban forgó pályázó cég alkalmazottja lenne, holott annak vezérigazgatója éppen arról adott tájékoztatást a Hír Televíziónak, hogy Szabó még ma is náluk tevékenykedik. Bár a Navigátor Szabó tudását felhasználva szeretett volna biztosra menni, a tendert mégsem ők, hanem az a Perfect System Zrt. nyerte meg, amelynek vezetőjét a Hír TV beszámolója szerint korábban csődbűntett és üzletszerű kéjelgés elősegítése miatt ítélte el a bíróság.
Lapunk többször próbálta felvenni a kapcsolatot Ferenci Tiborral, ám a vezérigazgató egyszer sem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről. Így nem kaptunk választ arra sem, sikerült-e kiküszöbölni a Közbeszerzési Döntőbizottság által korábban kifogásolt pontokat a mostani pályázaton. Nem derült ki az sem, mit tettek annak érdekében, hogy ne fordulhassanak elő újra a szabálytalanságok. A BGYH Zrt. nem volt hajlandó nyilatkozni arról sem, hogy történt-e személyi felelősségre vonás a szabálytalanságokkal kapcsolatban, illetve hogy Ferenci Tibor mely más állami tulajdonban lévő vállalatoknál tölt be vezető tisztséget. Elzárkózásuk azért is érthetetlen, mert a lapunk által feltett kérdések egy állami tulajdonban lévő vállalatra vonatkoznak, tehát a másfél milliárd forintos közbeszerzés közpénzből történik.
Rippel Veronika, a BGYH Zrt. kommunikációs vezetője csütörtökön úgy tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy Ferenci Tibor szabadságra ment, és nem tudják, mikor érkezik vissza, helyettese pedig nem nyilatkozhat a cég ügyeit illetően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.