Gripen-ügy: árnyék a szocialistákon

Egy brit titkos jelentés szerint 7,5 százalékos kifizetés érkezett az MSZP számlájára a magyarországi Gripen-beszerzés kapcsán. Nem kizárt, hogy a korrupciós ügylet összefügg a Medgyessy-kormány idején módosított Gripen-szerződéssel, amely nyomán a balliberálisok 108 milliárdról több mint 214 milliárd forintra növelték a vadászrepülő-beszerzés költségét.

Munkatársunktól
2009. 04. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrupcióval gyanúsítható Alfons Mensdorff-Pouilly, aki magyar, osztrák és cseh hadászati beszerzések körül bukkant fel tanácsadóként és közvetítőként – ismertetett egy brit titkos jelentést a Format című osztrák hetilap. Az újság interneten megjelent írása szerint a birtokukba jutott, 2008. július 25-i keltezésű harmincoldalas feljegyzést a súlyos csalások felderítésére szakosodott brit szerv, az SFO küldte el az osztrák belügyminisztériumnak. Az „Ali” című dokumentumban többek között az szerepel: az SFO-nak „alapos oka van feltételezni”, hogy a British Aerospace (BAE) brit fegyverkonszern a képviselője, Mensdorff-Pouilly segítségével „korrumpálta a beszerzési eljárásokat Ausztriában, Magyarországon és Csehországban”. Az osztrák férfi ellen jelenleg is csalás, megvesztegetés és pénzmosás gyanújával nyomoznak a hatóságok Ausztriában. A BAE állítólag 107,6 millió eurót (300 forintos euróval számolva: mintegy 32 milliárd forintot) bocsátott Mensdorff-Pouilly rendelkezésére „harmadik félnek történő kifizetésekre”, ezek a kifizetések a brit jelentés szerzőjének gyanúja szerint korrupciós pénzösszegek voltak. Bár azt egyelőre nem tudni, hogy mennyit használtak fel ebből a pénzből, a jelentés lehetségesnek tartja, hogy a pénz nagyobb részét a magyar beszerzési eljárásra fordították.
A Format cikke szerint Magyarországról az áll a jelentésben: „sokkal egyértelműbbek a politikai célú kifizetésekre való utalások”. Egy 2001. október 3-i megbeszélésről szóló feljegyzés például a magyar „szocialistáknak való 7,5 százalékos kifizetésről” árulkodik.
Emlékezetes, a Medgyessy-kormány idején módosították a Gripen vadászgépek beszerzéséről szóló (eredetileg még az Orbán-kormány idején született) szerződést, és 108 milliárdról több mint 214 milliárd forintra emelték a beszerzés költségeit. Hogy a szerződésmódosítás összefügg-e Mensdorff-Pouilly korrupciós pénzeivel, egyelőre nem tudni, viszont a brit titkos jelentés által említett, az MSZP-nek fizetett 7,5 százalékos jutalék bűncselekmény gyanúját veti fel. Mensdorff-Pouilly ellen 2007 óta nyomoznak a brit és az osztrák hatóságok. Az osztrák és a svéd sajtóban korábban már felvetődött, hogy az ügynek magyar szála is lehet. Az MTI-nek Nyakó István, az MSZP szóvivője visszautasította a pártját ért vádakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.