Billog Obamán: Koppenhága

Miért nem Chicago, miért nem Madrid és miért nem Tokió? Az érintett országokban, sőt szerte a világban inkább eme kérdésekre keresik a választ a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki döntése után. Az elemzésekből pedig az is kiderül, a sokak által lesajnált Rio de Janeiro nem is érdemtelenül nyerte el a 2016. évi nyári ötkarikás játékok rendezésének a jogát. Abban viszont mindenki egyetért, az Egyesült Államok és elnöke, Barack Obama a választás legnagyobb vesztese.

2009. 10. 15. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a szavazás eredménye alapján haboztunk volna kijelenteni, hogy a NOB tagjai nem egyszerűen Chicago pályázatára, hanem Amerikának mondtak nemet, akkor ezt David Axelrod, Obama elnök főtanácsadója árulkodó nyilatkozata után bizton megtehettük. Axelrod leszögezte, a NOB-tagok nem az elnököt vagy a first ladyt utasították el. Szerinte Obama személyes megjelenése javította Chicago esélyeit, ám nem volt elég ahhoz, hogy legyőzze a teremben jelen levő politikát. Ismerős kommunikációs gyakorlat. Példálózhatnánk a XX. század másik szuperhatalmával, ehelyett inkább sajnálattal állapítjuk meg, Amerika odáig jutott, hogy kénytelen mellébeszélni.
Másrészt az is igaz, a demokraták ellenfelei sem restek politikai tőkét kovácsolni a vereségből. Amerikai elemzők szerint Obama koppenhágai kudarca kedvezőtlen hatást gyakorolhat elnöki működésére. Az ellenzéki kritikusok egészen addig merészkedtek: az elnök inkább híresség, mint államférfi, többet beszél, mint cselekszik, és túl sok mindent akar egyszerre megoldani. A dániai villámlátogatás visszavetheti azon erőfeszítéseit, amelyek például az egészségügy reformjára, a klímavédelemre vagy az Amerika által folytatott háborúk lezárására irányulnak. Ha más téren is kudarcot vallanak a kezdeményezései, a rosszul elsült dániai útra később jelképes kudarcként fognak viszszatekinteni. Kézzelfogható, józan következtetést eddig csak Richard Daley, Chicago polgármestere vont le: bejelentette, a város a 2020-as játékokra nem pályázik.
A másik két vesztes város, Madrid és Tokió jövőbeli szándéka még nem ismert. Juan Antonio Samaranch korábbi NOB-elnök, a spanyol pályázat nagykövete mindent megtett a spanyol sikerért, de a döntés után már őszintén beszélt a kudarc okairól. Samaranch szerint Madrid stratégiai hibát követett el: „A tanácsom ellenére a madridiak már 2016-ra jelentkeztek, ettől függetlenül próbáltam segíteni, ahogy tudtam. Ellenünk szólt ugyanis, hogy a 2012-es olimpiának is Európa, pontosabban London ad otthont, és az európaiak közül sokan azért nem voksoltak ránk, mert jelentkezni akarnak a 2020-as vagy 2024-es játékokra. Ugyanígy tettek azok az európaiak is, akik a 2018-as téli olimpiára pályáznak.” S hogy mennyire igaza van: München és Annecy téli olimpiát szeretne rendezni; Giovanni Petrucci, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke pedig közvetlenül a koppenhágai voksolás után bejelentette, Olaszország készen áll, hogy 2020-ban a nyári játékok házigazdája legyen.
Japánban is érdekes magyarázat látott napvilágot a vereségre. Isihara Sintaro kormányzó egyrészt ingerülten támadta a NOB-ot, mert szerinte a japán főváros prezentációja messze a legjobb volt. Majd Luiz Inácio Lula da Silva brazil és Nicolas Sarkozy francia elnököt is bírálta. Előbbit azért, mert vakmerő ígéreteket tett Afrika népének, Sarkozynek pedig azt rótta fel, annak fejében ígért támogatást Riónak, hogy Brazília francia gyártmányú harci repülőgépeket vásárol Párizstól.
Kész szerencse, hogy az ázsiai konyhát nem becsmérelték a brazilok…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.