Napútborok

2009. 10. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Voltak fenntartásaim. Mármint arra nézvést, hogy létezik-e egyáltalán biobor, vagy ez is olyan kamu, amivel az egészségünkre játszanak, mi meg jól bevesszük, sok pénzért. A szomorú tapasztalatok és csalódások mellett mindezt arra is alapoztam, hogy egy olyan júliusi napon, amikor leszakad az ég, majd azonnal jön a negyvenfokos verőfény, elég macerásnak tűnik gáliccal lövöldözni, bele a vakvilágba. Oda vegyszer kell a rézangyalát neki, mert ha nekiindul a peronosz, hiába izzadtunk egész évben. De akkor meg máris meszeltek az egész biovircsaftnak ugye. Akkor kezdtem el oszlatni a kétségeimet, mint egy ék vagy sün, amikor megismertem Kovács Zoli borait. Az egyébként gyönyörű, palackzáró pecséteket ugyan képtelen voltam normálisan feltörni, de cserébe már mielőtt nekifogtam volna a tudatos és intenzív borivásnak, el lettem kápráztatva.
A színtől, színektől. A zseniális Szent György-hegyi gazda ugyanis megcselekedte azt, amit Csontváry óta senkinek sem sikerült, megfogta, zsákmányul ejtette és bezárta a Napot. Tehát palackba zárta a Szellemet.
A sorozat lenyűgöző. A nyitány egy azonnal heves beszélgetésre ingerlő olaszrizling (ide szeretnék majd egyszer felnőni és természetesen még a mindszentkállai Perger Jóskához), ezt követi egy kéknyelű, egy szürkebarát, majd a hárslevelű és határozott zárásként maga a sárga muskotály. Mintha tükörbe néznék.
Egyébként meg szüret van, az Alföldön vagy huszonkét forintot is megadnának a szőlő kilójáért, és dübörögnek a kamionok olaszbó. És felmerül a kérdés, mit is iszik bornak álcázva, megfizethető áron az a szerencsétlen, aki nem bízhat meg százszázalékosan a barátaiban, szomszédaiban, vagy nem részesülhetett abban az áldásban, hogy maga termel. Például a mai napig akár DDT-t is, amely kitűnően alkalmas a ruhatetű irtására. Apropó, megfigyelték már, hogy mostanában milyen puha a tojáshéj, még akkor is, ha nem a csirkegyárak termékeit vásároljuk? Az ember azt hinné először, hogy az illető tyúk nem kaparászott le elég meszet az ól faláról, és csak utána kezd el gyanakodni a klórozott szénhidrogének másodlagos hatására. És ez csak a tojás. Vegyünk egy rendes menüt. Beszereztük a növendék bioszürkemarhát, a biokrumplit, a kecskesajtot, a paradicsomot, a zöldsalátát, és nem átallottunk egészen Dalmáciáig utazni pár liter olívaolajért, tekintve, hogy a szupermarketekben kapható, extra szűznek nevezett gyáripari termékek is részei a globális átverésnek. Ha mindezzel megvónánk, ideje kinyitni egy palack jó bort. Azaz, egy kis jófajta, hígított atrazint. Ez az erősen vízszennyező gyomirtó szer a világ tíz legjobban fogyó hatóanyagai között található, így rendkívül komoly gazdasági érdek fűződik a kereskedelemben való maradásához. Magyarországon a legjobban fogyó szerek között tartják számon, és egy olyan ország (Olaszország) szállítja nekünk, amely odahaza már betiltotta. Mármint a használatát, a gyártása ugyanakkor EU-konform. Az atrazin ott van a legtöbb borban, szőlőben és a csapvízben is. A szervezetbe kerülve légúti és idegrendszeri problémákat okoz. Egészségünkre, jöhet a desszert!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.