Bábolna: megkezdődött a nyomozás

Kit akarnak kinyírni? – reagált megkeresésünkre Nagy Béla, a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. volt gazdasági igazgatója. Egy, a Magosz igazgatója által tegnap bemutatott levél írója azt állítja, hogy Nagy Bélán keresztül kellett ötmillió forintos kenőpénzt juttatni Benedek Fülöpnek, az agrártárca korábbi államtitkárának.

Dénes Zoltán
2010. 01. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy levelet mutatott be tegnapi sajtótájékoztatóján Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének igazgatója, amit elmondása szerint már továbbküldött az ügyészségnek. A nyilvánosságra hozott levél írója azt állítja, ötmillió forint kenőpénzt kellett átadnia Benedek Fülöpnek, az agrártárca akkori államtitkárának annak érdekében, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megvegye tőle 105 millió forintért a több mint háromszáz hektáros erdőjét. A levélírót idézve Budai Gyula elmondta: a kenőpénzt Nagy Béla, a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. volt gazdasági igazgatója vette át, de tovább is adta az agrártárca akkori közigazgatási államtitkárának.
Lapunk megkeresésére Nagy Béla, miután meghallgatta a levélben megfogalmazott állításokat, úgy nyilatkozott, hogy „ilyen hülyeséget még nem hallott”, majd hozzátette: „Kit akarnak kinyírni?” Miután jeleztük, egy levél tartalmát ismertettük, hozzátette: ez nem igaz. A Magosz szövetségi igazgatója emlékeztetett arra is, hogy tavaly decemberben tett büntetőfeljelentést Benedek Fülöppel szemben közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azóta már lemondatott vezérigazgató-helyettese olyan meghatalmazást adott, amelyre nem volt joga, valótlan tartalmú okirattal próbált jogokat bizonyítani egy Békés megyei vadásztársaság alakuló ülésén.
Budai Gyula arról is beszámolt, hogy a vádhatóság decemberben tett feljelentését megalapozottnak találta, és elrendelte a nyomozást Horváth Klára, Bábolna polgármestere, szocialista országgyűlési képviselő ügyében. A Központi Nyomozó Főügyészség hűtlen kezelés gyanújával indított vizsgálatot a képviselő asszonnyal szemben – mondta Budai Gyula, aki emlékeztetett arra, hogy Horváth Klára úgy adott bérbe egy 85 hektáros állami földterületet, hogy a legalacsonyabb ajánlatot tevő helyi cég, az IKR Zrt. nyerte meg a pályázatot. A Magosz igazgatója szerint a pályázati kiírás is szabálytalan volt, ráadásul a vagyonkezelő hozzájárulását sem kérte ki a településvezető.
Emellett – tette hozzá a politikus – előkerült egy kölcsönszerződés is, amely szerint Horváth Klára 20 millió forintos magánkölcsönt vett fel az IKR vezérigazgatójától. A szóban fogó hitelt pedig nem szerepeltette vagyonnyilatkozatában. Budai közölte: a kölcsönszerződésen szereplő aláírás láthatóan Horváth Klárától származik. A szerződés létezését lapunknak úgy a polgármester asszony, mint az IKR Zrt. vezérigazgatója tagadta. Budai Gyula ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy miután az ügyben immár a vádhatóság vizsgálódik, nem vele, hanem az ügyészséggel lehet vitájuk az érintetteknek. Budai Gyula végül megjegyezte: amennyiben a Fidesz kormányra kerül, úgy minden eddig napvilágra került, s a jövőben esetleg előkerülő korrupciós ügyet kivizsgáltatnak.

Gyanúsított a volt ügyvezető. Immár gyanúsítottja is van annak a bábolnai nyomozásnak, amelyik azért indult, mert a ménesbirtok vezetője jogcím nélkül utalt át 365 millió forintot a felszámolás alá került Bábolna Zrt.-nek. Mezei Lászlót, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. volt ügyvezetőjét még ebben a hónapban hallgatja ki gyanúsítottként a Komárom-Esztergom megyei rendőrség – tudta meg lapunk. Az ügyészség korábban hűtlen kezelés miatt rendelt el nyomozást, miután tavaly áprilisban Medgyasszay László kereszténydemokrata képviselő feljelentést tett, mert feltételezése szerint a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft.-nél különösen nagy értékű vagyoni hátrányt okoztak bizonyos pénzmozgások. A honatya főként egy 365 millió forintot érintő átutalás miatt fordult a vádhatósághoz. A pénzt a ménesbirtok tavaly lemondatott vezetője a Bábolna Zrt. felszámolójának utalta át. A politikus a feljelentéssel kapcsolatban arról számolt be, hogy Mezei Lászlótól úgy értesült, az átutalásra Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azóta lemondatott vezérigazgatója adott utasítást.
Az összeget a ménesbirtok abból a 800 millió forintból utalta át a Bábolna Zrt.-nek, amit a tönkrement mintagazdaság földjeinek művelésére kapott kamatmentes kölcsönként az államtól. A szerződés szerint a pénzt a Bábolna Zrt. azért kapta a ménesbirtoktól, mert a vagyonkezelő megszüntette a zrt. által művelt állami földek bérleti jogát, s emiatt állítólag kár érte a céget. Ugyanakkor e jogcímen korábban az MNV Zrt. már elszámolt 417 millió forintot a társaságnak. Mivel a ménesbirtok jogi kapcsolatban nem állt a Bábolna Zrt.-vel, máig tisztázatlan a szóban forgó 365 millió forint útja. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. közben már egyértelműen elhárítaná a felelősséget. Ráadásul információink szerint Mezei László nem rendelkezik írásos bizonyítékkal arról, hogy a vagyonkezelő volt vezérétől kapott volna utasítást az átutalásra. Próbáltuk az ügyben megkérdezni Mezei Lászlót is, ám nem sikerült. Telefonját rendre más vette fel, s tévesnek nevezte a tárcsázott számot.
Közben a Bábolna Zrt. felszámolóbiztosa által elkészített első közbenső mérleget a vagyonkezelő megtámadta. Az szerepel ebben a mérlegben, hogy 2008. május 27-én megállapodás született a vagyonkezelővel arról, hogy a ménesbirtok átutalja a Bábolna Zrt.-nek a 365 millió forintot. Kamarás Miklós, az MNV Zrt. jelenlegi vezérigazgatója viszont e mondat miatt fellebbezett a közbenső mérleget elfogadó bírósági végzés ellen. Álláspontja szerint ugyanis a mérleg által említett egyeztetéseken a vagyonkezelő nem vett részt, s nem járult hozzá az összeg átutalásához. Kérdésünkre, hogy az MNV Zrt. miért tekinti vitathatónak a megállapodást, a vagyonkezelő sajtófőnöke kitérő választ adott. Azt viszont egyértelműen rögzítette, hogy a kérdéses megállapodást a ménesbirtok és a felszámoló kötötték egymással.
Megkerestük az ügyben Medgyasszay László képviselőt is, aki azon reményének adott hangot, hogy a nyomozás az átutalás hátterét is felderíti, s végül nem a megtévesztett végrehajtó lesz az ügy első számú és egyetlen áldozata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.