időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Ismét hintára ült a forint

Munkatársunktól
2010.01.31. 23:00

Tegnap délelőtt gyengülni kezdett, majd napközben visszaerősödött a forint. A magyar fizetőeszköz leggyengébb időszakában a 272,8-as szintet is megütötte az euróval szemben. Lapzártánk idején az euróval 269,70 forinton kereskedtek, míg a svájci frankért ugyanekkor 183,18 forintot adtak. Az euró–forint árfolyam mozgását a dollár folytatódó erősödése határozza meg – állítják a távirati irodának nyilatkozó szakértők. A szakemberek az árfolyamot a mostanában kialakult 266-270 forintos sávban várják, feltételezve, hogy a dollár nem erősödik tovább. Ellenkező esetben a forint mozgásának tartománya az eurónál a 270-es szint fölé tolódhat el. A jegybank hétfői kamatdöntése nem lesz hatással a forint árfolyamára, amennyiben megfelel a piaci várakozásoknak.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője lapunknak elmondta: az árfolyam további alakulása a nemzetközi hírektől függ. Ugyanakkor az elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi napokban a forint rendre alulteljesített a régió devizáihoz képest. Vagyis amikor esett, akkor nagyobb mértékben gyengült, amikor javult, akkor kisebb mértékben erősödött, mint a környék fizetőeszközei. A szakember szerint ennek az az oka, hogy a többi ország növekedési kilátásai jobbak, mint a magyar várakozások.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.