Bécsi vita a lobbista gróf sorsáról

Munkatársunktól
2010. 02. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a brit hatóságok egy kompenzációs ügylet nyomán ejtették a vádat Alfons Mensdorff-Pouilly, a BAE hadipari óriáskonszern hírhedtté vált közép-európai lobbistája ellen, Ausztriában fellángolt a politikai vita arról, hogy a gróf hazájában kell-e folytatni a vizsgálatot ellene. A férfi jelentős szerepet játszott abban, hogy a BAE részvételével gyártott európai vadászgépeket, Eurofightereket vásárolt Ausztria még a néppárti (ÖVP) Wolfgang Schüssel kancellársága idején, de – hasonlóan jelentős díjazásért – állítólag lobbizott azért is, hogy a BAE közreműködésével kínált svéd Gripen vadászgépek fussanak be Csehországban, illetve Magyarországon.
A brit döntés hátterében a BAE üzleti módszereinek amerikai hatósági kritikája áll, amely azzal fenyegetett, hogy a céget kitiltják a háborús időkben igencsak jövedelmező tengerentúli piacról. Alapját az elmúlt húsz évben a konszern által elnyert sok milliárd fontos szaúdi megrendelések képezték, amelyekben bizonyított a nagy értékű korrupció. A BAE, hogy elkerülje a legrosszabbat, 400 millió dollár bírságot fizetett az Egyesült Államoknak, 30 milliót pedig a brit államnak.
Az osztrák védelmi miniszter,
a szociáldemokrata (SPÖ) Norbert Darabos – aki nem rejtette véka alá, hogy célja az Eurofighter-program ellehetetlenítése – kikelt a brit döntés ellen, ám ezt a néppárti igazságügy-miniszter, Claudia Bandion-Ortner rosszallotta, mondván, majd a nyomozást folytató szervek eldöntik, hogy folytatják-e a maguk eljárását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.