Nápolyi pizzavariációk, kreatív kistányéros fogások és natúr borok: Flat Bread Circo

A legnépszerűbb street food fogásokkal a műfajnak a kétezertízes évek első felére tehető reneszánszáig a legbrutálisabb visszaélések történtek, kezdve az ipari hulladékból készült mirelit-húspépes, csalamádés, mustáros-ketchupos burgertől a virslis, csirkemelles, gyroshúsos, ananászos-gépsonkás, kukoricás, tömör, élvezhetetlen tésztájú pizzákig.

2025. 05. 18. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szó sincs róla, hogy manapság ne találkozhatnánk ilyen gasztronómiai horrormutatványokkal, de legalább megjelent mindkét műfajban a prémium minőség is, a silány utánzatok pedig háttérbe szorultak. (Az utóbbi időben trend és ellentrend szintézisének fogható fel a „smashed burger” divatja, nem hinném, hogy lecseng, mert nagy igény van rá, amit jól mutat a Simon’s hálózat terjeszkedése, vagy a Baross utca elején a Smashy előtt szüntelenül kígyózó sor. Mindenesetre nehéz nem azt a szomorúságot érezni egy átsütött, vékony húspogácsa láttán, mint amikor egy steaket sütnek rommá a minőséget értékelni képtelen vendég kérésére.)

A pizzaműfajban mindhárom nagyobb irányzatnak (nápolyi, római és trattoria, aki többre kíváncsi, olvassa el a We Love Budapest összefoglalóját) vannak már kiváló képviselői a székesfővárosban, de a nápolyi az, ami még mindig dinamikusan terjeszkedik. 

Ez a műfaj önmagában is megáll, legtöbben erre építik az üzleti modelljüket, de örömteli, ha szimbiózisba kerül egy másik progresszív, trendi műfajjal. (Aki progresszív rockon, Emerson Lake and Palmeren, Colosseumon, Jethro Tullon, King Crimsonon és Gentle Gianten szocializálodott, nem fogja átengedni ezt a kifejezést a devianciakultusznak s a woke-nak.) 

Jogos fenntartásunk lehet bármivel szemben, ami divatos. A divatot a háttérből gerjesztik, jellemzően profitszempontokból, értékmegfontolásokat félreseperve. Ezzel együtt előfordul, hogy értékorientált irányzatok trendivé válnak például a sörök vagy a borok világában. 

A szegedi Plebs Craft and Crust prémium, másutt jellemzően nem kapható, nem kis részben lengyel kraft söröket kínál a pizza mellé, a Hajós utcai Circo pedig a kézműves sörök mellett natúr borokat is. 

A több éve sikerrel működő imént említett egység üzemeltetői úgy döntöttek, hogy nyitnak még egy hasonló profilú helyet, s egy zöldségboltnak otthont adó ingatlant alakítottak át galériázott, hangulatos pizzázóvá a Pozsonyi úton. 

Az asztalon kislámpa, s a hely nevével ékített vékonyfalú borospoharak. A bejárattól jobbra natúrborok impozáns választékában s házi savanyúságokkal teli nagyobbacska befőttesüvegekben gyönyörködhetünk. Az asztalok foglaltságát borosüveggel jelzik, melyre üvegre író rostirónnal jegyzik fel, hogy ki és hánytól tart rá igényt.

 

A szerző felvétele

Tíz, zömmel magyar natúrbort kínálnak poharazva, továbbá egy kisüveges habzót. Dicséretes, hogy a szelekció Kárpát-medencei kitekintésű, a választékban szerepel Maurer Oszkár szerémségi Bakator narancsbora éppúgy, mint az erdélyi Edgar Brutler Grünspitze és Sütő Zsolt kürti merlot-ja. További számos, talán száznál is több tétel rendelhető palackra, ezek 15% kedvezménnyel el is vihetők. 

A szerző felvétele

Tartanak hatféle prémium tömény italt s néhány koktélt. A multiáruk az üdítők között nem jelennek meg, ebben a kategóriában csak csúcstermékeket kínálnak. 

Az új helyen sajnos nincsenek kézműves sörök, aki mégis sört inna, annak be kell érnie a csapolt Peronival. Pedig milyen jólesne leírni, hogy a nagyipari tömegtermékeket teljes mértékben száműzték!

A szerző felvétele

A konyha fő attrakciója a nápolyi stílust követő pizza, amiből tízfélét tartanak. Nem variálják túl a feltéteket, többnyire megmaradnak az olasz paradigmán belül, de néhány eredeti ötletet megengednek maguknak. Gorgonzolás-tejszínalapon készítenek burgonyás kakukkfüves guancialés pizzát granával, a „Carnoso” tejszínes granás alapjára házi kolbász kerül, fior di latte, fodros kel, taleggio sajt, miso és chili, az Alla vodkára vodkaszósz, grana, fior di latte, San Daniel sonka, savanyított hagyma és petrezselyem. 

Rendelhetünk még olíva- és savanyúságválogatást, háromféle érlelt sonkát, továbbá öt „small plate” fogást, az általunk kóstolton kívül Cézár-salátát, savanyított gyömbéres, barnavajas, petrezselymes laskagombát és misós mustármagos, sültpaprika-mártásos marhasültet. Egy desszertet tartanak, az általunk is megízlelt tiramisut.

 

A szerző felvétele

A kiszolgálás kedves, udvarias, gyors.

A Margherita mellett döntöttünk, elsőre azt szoktuk tesztelni. A pizza jól sikerült, hozza ízre-állagra azt, ami elvárható mind a tészta, mind a feltétek tekintetében. A szokásos feltéteken kívül (paradicsomalap, fior di latte, bazsalikom) reszelt grana is került rá. Egy pohár sört azért megittunk mellé, ki hogy van vele, jómagam pizzához, tócsnihoz és a mélysütött ételekhez a haltepertőtől a rántott sertésagyvelőig sört kívánok.

A tahinás, élesztőporos, diós, chilis égetett karfiol remek ötlet, a megvalósítás is jó. Apróra vágott mentával szórták meg, ami kellemesen üdítette, nem bántuk volna, ha a mentába némi zöld koriandert is kevernek. 

 

A szerző felvétele

Jól ment hozzá a szentgyörgyhegyi Bencze Pincészet Virgo névre keresztelt fehér Pinot Noirja. 

A tiramisu adta azt, amit e klasszikus olasz desszert jó minőségű alapanyagokból, csavarmentesen elkészítve adhat. 

Kifejezetten jó élményünk volt az új Circo egység, szívesen megkóstolnánk valamelyik kreatív pizzájukat is alkalomadtán. 


Elérhetőségek:

Flat Bread Circo

Budapest, Pozsonyi út 12. 

Telefonszám: + 36 30 139 1313

Honlap: https://www.facebook.com/people/Flat-Bread-Circo/61553772103161/?_rdr

E-mail-cím: Online kapcsolatfelvétel messengeren lehetséges. 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.