Szó sincs róla, hogy manapság ne találkozhatnánk ilyen gasztronómiai horrormutatványokkal, de legalább megjelent mindkét műfajban a prémium minőség is, a silány utánzatok pedig háttérbe szorultak. (Az utóbbi időben trend és ellentrend szintézisének fogható fel a „smashed burger” divatja, nem hinném, hogy lecseng, mert nagy igény van rá, amit jól mutat a Simon’s hálózat terjeszkedése, vagy a Baross utca elején a Smashy előtt szüntelenül kígyózó sor. Mindenesetre nehéz nem azt a szomorúságot érezni egy átsütött, vékony húspogácsa láttán, mint amikor egy steaket sütnek rommá a minőséget értékelni képtelen vendég kérésére.)
A pizzaműfajban mindhárom nagyobb irányzatnak (nápolyi, római és trattoria, aki többre kíváncsi, olvassa el a We Love Budapest összefoglalóját) vannak már kiváló képviselői a székesfővárosban, de a nápolyi az, ami még mindig dinamikusan terjeszkedik.
Ez a műfaj önmagában is megáll, legtöbben erre építik az üzleti modelljüket, de örömteli, ha szimbiózisba kerül egy másik progresszív, trendi műfajjal. (Aki progresszív rockon, Emerson Lake and Palmeren, Colosseumon, Jethro Tullon, King Crimsonon és Gentle Gianten szocializálodott, nem fogja átengedni ezt a kifejezést a devianciakultusznak s a woke-nak.)
Jogos fenntartásunk lehet bármivel szemben, ami divatos. A divatot a háttérből gerjesztik, jellemzően profitszempontokból, értékmegfontolásokat félreseperve. Ezzel együtt előfordul, hogy értékorientált irányzatok trendivé válnak például a sörök vagy a borok világában.
A szegedi Plebs Craft and Crust prémium, másutt jellemzően nem kapható, nem kis részben lengyel kraft söröket kínál a pizza mellé, a Hajós utcai Circo pedig a kézműves sörök mellett natúr borokat is.
A több éve sikerrel működő imént említett egység üzemeltetői úgy döntöttek, hogy nyitnak még egy hasonló profilú helyet, s egy zöldségboltnak otthont adó ingatlant alakítottak át galériázott, hangulatos pizzázóvá a Pozsonyi úton.
Az asztalon kislámpa, s a hely nevével ékített vékonyfalú borospoharak. A bejárattól jobbra natúrborok impozáns választékában s házi savanyúságokkal teli nagyobbacska befőttesüvegekben gyönyörködhetünk. Az asztalok foglaltságát borosüveggel jelzik, melyre üvegre író rostirónnal jegyzik fel, hogy ki és hánytól tart rá igényt.