Elvesztette a postabankos pert az állam

Kulcsár Anna
2010. 02. 19. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag megtagadta a bizonyítékok előterjesztését az állam a Postabank könyvvizsgáló cégei ellen indított kártérítési perében. A Legfelsőbb Bíróság ezért tegnap elutasította a kérelmet. Az eljárást az Orbán-kormány 1999 decemberében kezdeményezte arra hivatkozva, hogy a száz százalékban állami tulajdonú Postabank Rt. 1995 és 1998 között kockázatos gazdálkodást folytatott. Alaptőkéjének elvesztéséhez a kérelem szerint hozzájárult, hogy a könyvvizsgálók jelentéseiből a tulajdonos nem értesülhetett a jogi és a szakmai visszásságokról. Kiderült: a Pénzügyminisztérium által képviselt állam elvben arra a 152 milliárd forintra tarthatott volna igényt, amelyet 1998-ban a hitelintézet konszolidációjára fordított. Az összeg később a bank eladásakor ötvenmilliárdra csökkent.
Az eljárás végén a Fővárosi Bíróság 2007. október 17-én felhívta az államot, három hónapon belül kérje igazságügyi szakértő kirendelését. Ez nem történt meg, sőt a felperes a határidő hosszabbítását javasolta, követelését ezért elutasították. A Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati tanácsának tegnapi ítélete szerint az alsófokú bíróságok helyesen határoztak, mert az állam megtagadta az ügy eldöntéséhez szükséges bizonyítékok bejelentését. További jogorvoslatra nincs mód. A könyvvizsgálók egymilliárd forintnyi perköltségre tarthatnak igényt, nagyobb része a Deloitte Kft.-t illeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.