Feljelentés a sikerdíj miatt

Napokon belül feljelentést tesznek a Szövetség Ausztria Jövőjéért frakció képviselői a MÁV Cargo megvásárlásával összefüggésben. A cég ugyanis úgy jutott az osztrák államvasutak tulajdonába, hogy egy ismeretlen magyar betéti társaságnak, a Geuronet Bt.-nek több millió eurós, mintegy hárommilliárd forintos sikerdíjat fizettek ki. A feljelentők gyanúja szerint a pénz magyarországi pártoknál landolt.

Munkatársunktól
2010. 02. 08. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomozást indíthatnak az osztrák hatóságok a MÁV Cargo privatizációja körülményeinek tisztázására, hogy miért fizetett ki az ausztriai államvasutak (ÖBB) több millió eurós sikerdíjat egy közvetlenül az ügylet előtt alapított magyar cégnek, a Geuronet Bt.-nek.
Bár pontos információk nincsenek, különböző értesülések szerint az egyébként százmilliárd forintos üzletből 2,7 és 3,4 milliárdot kapott a budapesti társaság, amely a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Gulya András érdekeltségébe tartozik. A férfi kerüli a nyilvánosságot, ám a Hír Televízió Célpont című műsorának összeállításából kiderült, hogy egy osztrák újságírónak sikerült beszélnie az illetővel. Hanna Kordik, a Die Presse újságírója elmondta, hogy „egy nagyon ideges, feszült ember benyomását keltette a telefonban” Gulya András, aki, bár megígérte, hogy minden kérdésre válaszolni fog, ám végül egy kérdésre sem adott választ. Az üzletember nagyokat nevetgélve arra hivatkozott, hogy nem ő az ügyvezetője a Geuronetnek, hanem az édesanyja, aki viszont elérhetetlen.
Magyarországon a Nemzeti Nyomozó Iroda 2008 márciusa óta befolyással üzérkedés gyanúja miatt folytat eljárást, a sikerdíjjal összefüggésben nyomoznak nem túl sok eredménnyel. Ausztriában ugyanakkor a hatóságok mellett a politikai közbeszédnek is tárgya, hogy miért fizetett ki egy rejtélyes szerződés alapján több millió eurónyi közpénzt az osztrák vasutak a referenciával nem rendelkező Geuronet Bt.-nek. Gerald Grosz országgyűlési képviselő (a BZÖ, Szövetség Ausztria Jövőjéért tagja) a Hír TV-nek elmondta: „Ez a megbízás egyáltalán nem volt átlátható, és nincs összhangban az Ausztriában nemrégiben elfogadott korrupcióellenes intézkedésekkel sem.” Grosz most arra vár, hogy az osztrák közlekedési miniszter megválaszolja írásban feltett kérdéseit. A politikus szerint elképzelhető, hogy a magyar pártrendszerbe folyt a pénz. Gulya András ugyanis feltűnően jó kapcsolatot ápol a politikai elittel: Magyar Bálint oktatási miniszter felkérésére lett a tagja a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem kuratóriumának, majd Kóka János minisztersége alatt a gazdasági tárcánál tolmácsolt, közben pedig a Szerencsejáték Zrt.-nél dolgozott. A Perfekt Zrt. felügyelőbizottságának tagjaként bekerült a Gyurcsány Ferenc üzleti partnereként jegyzett Erdős Ákos cégbirodalmába is. A Die Presse a Geuronet Bt. megbízása kapcsán néhány hete egyébként arról cikkezett, hogy Gulyáék családi cégén keresztül csúszópénzeket fizethettek ki Magyarországon.
A Hír Televízió megkeresésére az osztrák állami tulajdonú Rail Cargo Austria egy rövid közleményben kommentálta az ügyletet. Eszerint a Geuronet kiválasztása „objektív kritériumok alapján történt”, a szerződésekkel összefüggésben üzleti titokra hivatkozással nem adtak felvilágosítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.