Kapolyi kétmilliárdunkba került

Kapolyi László szocialista országgyűlési képviselő tevékenysége miatt kellett kisegíteni a Vértesi Erőművet 1,9 milliárd forinttal – a költségvetési tartalék terhére. A politikus korábban az áramtermelőn keresztül rendelt meg villamos energiát, amit később nem vett át. A csaknem kétmilliárd forintos kormányzati támogatás a cseh állami áramcéghez, a CEZ-hez kerül.

Dékány Lóránt
2010. 02. 27. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem kétmilliárd forintba került a magyar adófizetőknek Kapolyi László MSZP-s parlamenti képviselő tevékenysége a Vértesi Erőműnél (Vért). A kormány ugyanis egy határozattal az idei költségvetési tartalék terhére 1,9 milliárd forintot bocsátott a Magyar Villamos Művek (MVM) tulajdonában lévő termelő cég számára szénipari szerkezetátalakítási támogatás címszó alatt. Ugyanakkor ebből az összegből gyakorlatilag egy fillér sem jut a nehéz sorsú Vértnek, mivel abból a cseh állam kezében lévő áramcég, a CEZ felé fennálló adósságát kell törlesztenie.
Az ügy előzménye még a Vért és az MVM előző vezetésének időszakára nyúlik vissza. Az MVM 2008 őszén áramvásárlási szerződéseket kötött különböző villanykereskedőkkel – a korábbi információk szerint személyesen Kapolyi László megbízásából. A megvásárolt energiát a Vért a System Consultingnak, vagyis a szocialista politikus cégének értékesítette. 2008 telén azonban Kapolyi levélben értesítette a Vértet, nem tudja átvenni tőle azt az áramot, amelyre az erőmű már megkötötte a szerződéseket. Ráadásul mivel a gazdasági válság első komoly hullámai ekkor jelentkeztek, a megállapodások még körülbelül megawattóránként 80 eurós árfolyamon születtek, de 2008 végére csaknem felére esett a villamos energia piaci tarifája, így a Vért által Kapolyi kérésére lekötött mennyiségek az erőmű nyakán maradtak. A szerződéseket lapunk tudomása szerint a Vért úgy kötötte meg, hogy arról előzetesen nem is tájékoztatta az MVM-et.
Bár értesüléseink szerint az MVM az elmúlt egy évben az új vezetés alatt jelentősen csökkentette az előzetesen várt veszteség mértékét, a bíróság jogerősen 1,9 milliárd forint megtérítésére kötelezte a CEZ felé a hazai termelőt. Megkeresésünkre az MVM-nél annyit közöltek: a kormány által jóváhagyott összeggel biztosítható az erőmű mindennapi működése. A Vért egyébként évente 7,5 milliárd forint támogatáshoz jut a villanyszámlákon általunk befizetett úgynevezett szénfilléreken keresztül, mivel az erőművet szénnel ellátó márkushegyi bánya magas költségei következtében a cég drágábban állítja elő az áramot, mint amennyiért el tudja adni.

Privatizáció kicsiben? Nem állt le az állami vízi közművek lopakodó privatizációja – jelentette ki Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője, Tatabánya polgármestere. Mint tegnap újságírók előtt elmondta, százas nagyságrendben hirdetett meg közbeszerzési eljárásokat az öt regionális vízmű üzemeltetési, üzemfenntartási, karbantartási és beszerzési feladatokra. A politikus kiemelte, a pályázatokról a döntés március végén születik meg, a szerződéseket pedig április elején írják alá. Bencsik János hozzátette, az eljárások többsége kétéves időtartamra szól, ami arra utal: „amit a kormány által tervezett privatizáció elmaradása okán nagy címleteiben nem sikerült elvinni, azt most aprópénzre váltva szeretnék kivenni a regionális vízművekből”. Ugyanakkor hangsúlyozta, a jelenlegi kormányzat utolsó heteiben kötött szerződéseket felül fogják vizsgálni, és ha szükséges, akkor fel is bontják azokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.