Tudósítások a világgyomorról

Varga Klára
2010. 02. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány év alatt a magyar tévécsatornák műsorán elszaporodtak a főzős műsorok. Főznek szakácsok, művészek, újságírók, hivatásos meztelen nők. Furcsa ez a főzési őrület, hiszen talán Huszárik Szindbádját, Menzel Sörgyári capriccióját s egy-két filmet leszámítva rendre bebizonyosodik, hogy a főzés, az étel-ital jelenléte olyasmi, amit nemigen lehet érzékletesen bemutatni. Még inkább ilyesmi a főzés maga, hiszen alig van étel, amit egy óra leforgása alatt tisztességesen el lehet készíteni öt főre.
Mire akkor ez az égen-földön főzőcske? Miért olyan ma a tévék, a színes magazinok világa, mintha egy gigászi globális gyomor működéséről kapnánk folyamatosan jelentéseket, beszámolókat? A múlt század második felében azért kezdtek zabálni, fogyasztani, húst hússal enni az emberek, hogy helyre- egyék magukat a szülők, nagyszülők helyett is a világháborúk, gazdasági válságok, padlássöprések kora után. A rendszerváltás után a kapitalizmust kellett „utolfogyasztanunk” hamburgerrel, hot doggal, spagettikkel, kínaival, mindennel, amit a tévében és nyugati útjainkon láttunk, ettünk. Mai evésünk hátterében más áll: meguntuk a globális szemetet, jóízű magyar ételt akarunk, és ez most már hadüzenet, sőt evésnépfelkelés a részünkről. (Vagy talán ínséges időkre figyelmeztetnek az ösztönök?) De van még tovább is, mert eszünk, iszunk mi mostanában konszenzuális okokból is. Hál’ istennek, hogy nincsen jobb- vagy baloldali barackpálinka, csak gönci vagy kecskeméti, nincs liberális vagy radikális birkapörkölt se, csak racka vagy cigája. Amíg őrölnek a fogak, amíg a nyelven hintáznak az ízek, tele a száj, addig legalább békesség van.
A Vacsoracsata és a Hal a tortán című műsorok sikere nyilván ebben áll, és nem abban, ahogy egynémely percemberkék műprimitív, rosszízű akadékoskodással próbálnak kedveskedni a csatornájuknak, és abban sem, hogy vagy másfél évvel az első széria után még mindig akad híresség, aki francia akciós gagyibort visz ajándékba a vacsorára, más citromlikőrt kínál üdvözlőitalnak, vagy a Vilmost pálinkának nevezi ki. Mi itthon már komoly fogadásokat kötöttünk arra, hogy hírességeink java részének fogalma sincs-e ételről, italról, vendéglátásról, terítésről, olykor a késsel-villával evésről, vagy csak a kedvünkért majomkodnak, meg azért, mert azt hiszik, ezt akarják látni a nézők. Jó néhány állófogadáson túl arra szavazok, hogy tényleg ennyit tudnak, és örülhetünk, hogy némelyik nem kézzel tömi be a szájába az ételt, vagy nem köpköd magokat az asztal alá. És akkor Soma „nemi szerves” estje fallosz alakú sütivel, és a női hónaljháj sokoldalú hasznosításának taglalása a vacsoraasztalnál ehhez képest már tényleg csak rétegjelenség. Szóra sem érdemes.
(Hal a tortán. TV2, február 8., 19.05.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.