Figyelmeztetés a kvótaleadás miatt

Dékány Lóránt
2010. 04. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszólította Magyarországot és Litvániát a Nemzetközi Kibocsátás-kereskedelmi Szervezet (IETA), hogy tartózkodjon az EU-ban korábban kiadott szén-dioxid-kvóták újraeladásától. Mint ismert, hazánk március közepén csaknem 800 ezer CER típusú kibocsátási egységet értékesített egy néhány hónapja alapított közvetítőcégen keresztül, a célország eredetileg Japán lett volna. A kreditek egy része azonban visszajutott az európai kereskedési rendszerbe, ami tilos, mivel ezekkel a kvótákkal az európai bankok, illetve cégek nem tudnak elszámolni, vagyis gyakorlatilag használhatatlanok számukra. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) tranzakcióját követően a botrány miatt fel kellett függeszteni a legnagyobb európai kvótatőzsdék kereskedését.
A Bloomberg beszámolója alapján az IETA szerint addig kellene szüneteltetni a CER-egységek piacra dobását, amíg az Európai Bizottság nem fogadja el azokat az új szabályokat, amelyek megakadályozzák az ilyen típusú kvóták visszakerülését az európai piacokra.
Lapunk megkeresésére a KvVM azt a tájékoztatást adta, hogy levélben már reagáltak az IETA felvetésére. Közleményük szerint a tárca annak ellenére nem értékesít további CER-kvótákat, hogy az előző tranzakció jogszerűségét az IETA sem vitatja. – További CER-kvóta- eladásokra azért sincs szüksége Magyarországnak, mert az utóbbi hetekben a hagyományos, Európában is értékesíthető kiotói kvótáink iránti kereslet oly mértékben megnőtt, hogy az fedezi a zöldberuházási rendszer forrásigényét – emeli ki az irat. Hozzátették, a KvVM egyetért az IETA-val abban, hogy a CER-ek párizsi tőzsdén történt értékesítése csalás lehetett. Ugyanakkor sem a párizsi tőzsde, sem más szervezet nem volt képes rekonstruálni, hogy valóban visszajutottak-e az általunk eladott CER-ek a kereskedésbe vagy sem. A levél végén megjegyzik, a részletek tisztázása végett a tárca további egyeztetést folytat az IETA-val.
Azt, hogy törvénytelenség nem történt, valóban kizárták szakértők, ám a múlt héten több külföldi lap által megkérdezett piaci szereplő elítélte hazánk lépését. A Financial Times egyik múlt heti cikkében egy kereskedő úgy fogalmazott: Magyarország a tűzzel játszik, míg egy másik szakértő szerint a magyar tranzakció „idiotizmusra” vall. Az Economist legutóbbi száma „a rendszer kigúnyolásának” nevezte a CER-ek értékesítését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.