Milliókért felmentett államtitkárok?

Sok millió forinttal károsíthatja meg az adófizetőket az, hogy a kormányzat nem várja meg egy-egy szakállamtitkár megbízatásának automatikus, májusi megszűnését, hanem felmenti őket, s így busás végkielégítést kell fizetni nekik. A kormányszóvivő állítja: csupán egy ilyen eset történt. A Fidesz viszont azt ígéri, kivizsgálja a gyanús végkielégítéseket.

Mizsei Bernadett
2010. 04. 28. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több millió forint végkielégítést fizet a kormány az elbocsátott szakállamtitkároknak, miközben néhány héten belül a kormányváltással megbízatásuk amúgy is megszűnik – mutatott rá szombati tájékoztatóján Fónagy János. A fideszes politikus szerint a szakállamtitkárok elbocsátása ellentétes a józan ésszel, s célja, hogy végkielégítéshez juttassák a kormány felső vezetőit. Hozzátette: a kabinet még az utolsó hetekben is mélyíti az ország válságát, „talicskaszám hordja ki a milliós végkielégítéseket a pártkádereknek az emberek pénzéből”. Fónagy úgy vélte: ez azért is etikátlan, mert a szakállamtitkárokra vonatkozó speciális szabályokat a szocialista kormány alatt hozták. A politikus leszögezte, a Fidesznek demokratikus kötelezettsége elérni, hogy az adófizetőktől ellopott egyetlen forint se maradjon felderítetlenül, ezért megígérte, hogy pártja kivizsgálja a feleslegesen kifizetett végkielégítések ügyét, s ahol lehet, visszaadja az emberek pénzét.
Amint arról a Kossuth rádió beszámolt, körülbelül hétmillió forintos végkielégítést kaphat Székely Judit, a munkaügyi tárca szakállamtitkára, akit Bajnai Gordon miniszterelnök március 31-i hatállyal mentett fel tisztségéből. A lépés nemcsak azért furcsa, mert Székely Juditot március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, hanem azért is, mert május végén, a miniszterelnök hivatali idejének lejártakor az ő (és valamennyi szakállamtitkár) megbízatása automatikusan megszűnik, s akkor végkielégítés nélkül megválhattak volna tőle. A rádió szerint nem Székely az egyetlen kormányzati tisztségviselő, aki kevéssel a kabinet mandátumának lejárta előtt távozik: az utóbbi másfél hónapban több tucat munkaviszonyt szüntettek meg felmentéssel vagy közös megegyezéssel.
Ugyanakkor Szollár Domokos kormányszóvivő lapunknak nyilatkozva cáfolta, hogy több szakállamtitkárt is felmentettek volna. Rámutatott: Székely Judit volt az egyetlen, akit március végén felmentett a miniszterelnök. Azt állította: a kormány semmilyen hasonló akcióra nem készül, sőt, a kormányváltásra tekintettel szigorú döntési moratóriumot hirdettek, amelynek értelmében március 1-jétől tilos személyi kinevezésekről dönteni a minisztériumoknál vagy a központi államigazgatási szerveknél.
Ismert, más kádereit is bebetonozná a kormányzat. A Gyurcsány-kormány egy 2007-es jogszabály-módosítással az addig határozatlan idejű vezetői kinevezéseket határozott, hat évre szólókkal váltotta fel. Így a minisztériumi főosztályvezetők, a tárcák alá tartozó hivatalvezetők többsége 2013-ig, egyesek 2016-ig maradhatnak posztjukon. A következő kabinet akkor tudná őket eltávolítani, ha bizonyítaná, hogy rosszul végezték munkájukat, különben milliós végkielégítést kénytelen fizetni. Ez több száz vezetőnél akár milliárdos tétel is lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.