Hűtlen kezelés a MÁV Informatikánál

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatja ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a MÁV Informatika Zrt. jelenlegi és korábbi vezérigazgatóját.

Munkatársunktól
2010. 05. 09. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleg is zajló kihallgatásokkal kapcsolatban a rendőrség azt közölte, hogy a mostani vezérigazgatót 40 millió, a volt vezérigazgatót pedig 15 millió forint vagyoni hátrány okozásával gyanúsítják. A BRFK gazdaságvédelmi főosztálya tavaly november óta nyomoz hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a társaságnál történt visszaélésekkel kapcsolatban.
A feljelentés és az eljárás eddigi adatai alapján gyanú merült fel, hogy a cég jelenlegi vezetője, Hosszú Sándor döntései jelentős kárt okoztak a társaságnak és magának a MÁV-nak.
*
Az eljárás során a nyomozók adatokat és információkat kértek a MÁV-tól az Informatika Zrt.-nél kötött egyes munkaszerződésekről, illetve több végkielégítésről. A nyomozók a társaság húsz céggel kötött tanácsadói szerződéseinek teljes dokumentációját is lefoglalták. A feljelentést egyébként a szaktárca tette, ahová még tavaly októberben érkezett egy részletes, írásos bejelentés a MÁV Informatikánál történt visszaélésekről. A minisztérium ez alapján belső vizsgálat lefolytatására kérte a MÁV elnök-vezérigazgatóját, a bejelentést a tárca később az ügyészséghez is továbbította.
A jelenlegi vezető a gyanú szerint több emberrel is kötött munkaszerződést úgy, hogy az érintettek nem is dolgoztak a társaságnál. Emellett fiktív megbízási szerződéseket is aláírt, ezek után tényleges munkavégzés nélkül fizette ki a leadott számlákat. A vezérigazgató és közvetlen munkatársai továbbá hivatalos útként számoltak el egy római konferenciát, pedig azt a valóságban meg sem rendezték.
Lapunkat korábban egy magát megnevezni nem kívánó MÁV-alkalmazott úgy tájékoztatta, hogy a feljelentés mögött egy elbocsátott középvezető személyes bosszúja állhat. A meggyanúsítás azonban azt jelzi, hogy a nyomozók találtak a lefoglalt dokumentumokban szabálytalanságokra utaló jeleket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.