Szilvásy távozik az ÁEK éléről?

Megválhat a közeljövőben az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) vezetői posztjától Szilvásy István főigazgató – tudta meg lapunk. Információnkat több, az intézményvezetőhöz közel álló forrás is megerősítette. A döntés nem meglepő azután, hogy nemrég óriási botrány robbant ki az ÁEK-ban.

Munkatársunktól
2010. 05. 08. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többféle – egyebek mellett rendőrségi – vizsgálat is indult, miután lapunk kiderítette, hogy feltehetőleg külföldi állampolgárokat operáltak meg a kórházban, s a beavatkozásokat hamis taj-szám alapján elszámolták a magyar egészségbiztosítónál is. Az ÁEK-ban szigorú biztonsági számítástechnikai rendszer felügyeli a kezelésekre jelentkezők társadalombiztosítási jogosultságait. Nem vehetnek fel a kórházba olyan betegeket, akik nem szerepelnek az adatbázisban, vagy – külföldiként – nem fizették meg az ellátásuk alapját képező járulékokat. Más országok állampolgárait úgy gyógyítják, hogy azokkal vagy biztosítási szerződésben áll az intézmény, vagy utólag kiszámlázzák számukra a kezelés költségeit. A csalással gyógyított betegek azonban nem fizettek hivatalosan semmit.
Az ellátásukhoz szükséges jogosultságokat úgy szerezték meg, hogy a VIP osztály dolgozói magyar – számos esetben már elhunyt – állampolgárok adatait használták fel.
*
Az ÁEK belső vizsgálata után Szilvásy István nem tett feljelentést az ügyben, holott ez kötelessége lett volna. A történteket nem jelentették a felügyeleti szervnek, a honvédelmi tárcának sem. A minisztérium akkor szerzett tudomást minderről, amikor a BRFK tájékoztatta a már elindított eljárásról. Utóbbi a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) jelzése alapján kezdett nyomozásba. Lapunk egy hete megkereste a KBH-t, hogy miképp jutottak információhoz a csalásokról, de a hivatal eddig még nem válaszolt kérdéseinkre.
Emlékezetes, hogy már Szilvásy István főigazgatói kinevezése sem volt viharoktól mentes. A szakma egy része ugyanis úgy vélte, a posztot testvérének, az akkori kormánytag Szilvásy Györgynek köszönhette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.