Előzetesben a PTE-ügy gyanúsítottjai

A Pécsi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a nyolc gyanúsítottat, akiket a hét végén vett őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gazdálkodásával összefüggésben történt bűnszövetségben elkövetett vesztegetés megalapozott gyanújával. A bűncselekmény elkövetését 5–10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

Bóka Máté Ciprián
2010. 06. 12. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyenként hallgatták meg a gyanúsítottakat, és a közel kétórás procedúra végén Hajdu István, a Pécsi Városi Bíróság elnöke, szóvivő az előzetes letartóztatás elrendelésének indokaként közölte, hogy öt gyanúsított esetében fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, és valamennyiük esetében a tanúk befolyásolásának, az öszszebeszélésnek a veszélye.
Információink szerint a letartóztatottak közül öten a PTE alkalmazottjai, hárman pedig a külsős cégek munkatársai, üzletkötők és ügyintézők. Úgy tudjuk, hogy a nyomozók három – részben eltérő profilú – céggel kapcsolatos 2009-es egyetemi beszerzést vizsgálnak, például informatikai eszközök és irodaszerek vásárlását. Forrásaink szerint a nyolc letartóztatott személy közül ketten beismerő vallomást tettek.
Az ügy legmagasabb pozícióban lévő szereplője, a PTE gazdasági főigazgatója, I. Gábor a bírósági folyósón újságíróknak csak annyit mondott, hogy köszöni szépen, jól van, de sem ő, sem ügyvédje, Kelemen Balázs nem kívánt nyilatkozni.
Az egyetem informatikai igazgatóját védő Turi Attila ügyvéd szerint arról lehet szó, hogy bizonyos szerződések megkötése miatt a vállalkozók jogtalan előnyhöz jutottak azzal, hogy pénzt adtak az egyetemi dolgozóknak. Ugyanakkor egyelőre, az eljárás jelen szakaszában semmilyen bizonyíték, adat nincs arra vonatkozólag, ami ezt a feltevést alátámaszthatná.
Arra az újságírói kérdésre, hogy a házkutatások során mit foglaltak le védencénél, úgy felelt, hogy az informatikai igazgató lakásában minimális mennyiségű, saját fogyasztásra szánt marihuánát találtak. Ez nem olyan súlyú cselekmény, amely indokolná az igazgató előzetes letartóztatást.
Az egyik külsős cég üzletkötőjét védő Fenyvesi Csaba szerint a NNI munkatársai jól felkészültek, értik a szakmájukat, ez ügyben is kellő gondossággal jártak el, vélhetőleg bizonyítékaik is vannak.
A pécsi egyetemen kriminalisztikát is oktató ügyvéd szerint nem zárható ki, hogy lehallgatott telefonbeszélgetéseket, valamint videofelvételeket is készítettek a nyomozók, ám nem tudják, hogy milyen pénzösszegekről lehet szó. Úgy látja, az ügynek új szereplői várhatóan nem lesznek, de több bizonyíték még előkerülhet. A történtek súlyát jelzi, hogy információnk szerint három különböző megyében, különböző helyszíneken töltik az előzetesüket a gyanúsítottak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.