Gyanúban a volt vagyonkezelő

Egy 365 millió forintos, jogcím nélküli átutalás miatt indult eljárásban gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség a vagyonkezelő volt vezérigazgatóját. Tátrai Miklósnak hűtlen kezelés gyanúja miatt kell felelnie a bábolnai botrányként elhíresült ügyben. A ménesbirtok volt vezetője szintén gyanúsított.

Dénes Zoltán
2010. 07. 11. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó hatóság a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. volt ügyvezetőjét, illetve Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját – közölte lapunk megkeresésére Miskolczi Ivett, a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség szóvivője. Mint mondta, az ügyben más személyt gyanúsítottként nem hallgattak ki, a nyomozást pedig előreláthatólag a rendelkezésre álló határidőn belül, 2010. szeptember 4-ig befejezik.
A bábolnai nyomozás azért indult, mert a ménesbirtok vezetője jogcím nélkül utalt át 365 millió forintot az állami kézben lévő és felszámolásba taszított Bábolna Zrt.-nek. Az ügyészség Medgyasszay László volt kereszténydemokrata képviselő feljelentése nyomán rendelt el nyomozást. A pénzt Mezei László, a ménesbirtok tavaly lemondatott vezetője a Bábolna Zrt. felszámolójának utalta át – de nem önszántából. A politikus a feljelentéssel kapcsolatban arról számolt be, hogy Mezei Lászlótól úgy értesült, az átutalásra maga Tátrai Miklós adott utasítást.

*

Az összeget a ménesbirtok abból a nyolcszázmillió forintból utalta át a Bábolna Zrt.-nek, amit a tönkrement mintagazdaság földjeinek művelésére kapott kamatmentes kölcsönként az államtól. A szerződés szerint a pénzt a Bábolna Zrt. azért kapta a ménesbirtoktól, mert a vagyonkezelő megszüntette a társaság által művelt állami földek bérleti jogát, s emiatt állítólag kár érte a céget. Ugyanakkor e jogcímen korábban az MNV Zrt. már elszámolt 417 millió forintot a társaságnak. Mivel a ménesbirtok jogi kapcsolatban egyáltalán nem állt a Bábolna Zrt.-vel, máig tisztázatlan a szóban forgó forintmilliók útja.

Mégsem lesz velencei beruházás? Felülvizsgáltatná a kormánnyal a Velencei-tó kapuja fantázianévre keresztelt több mint kétmilliárd forintos beruházási tervet Balsay István. A Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke ennek érdekében levélben fordult Molnár Ágneshez, a fejlesztési minisztérium államtitkár asszonyához, kérve, hogy a civil szervezetek által is erősen támadott tervet vizsgáltassa ki, és amennyiben van ok és indok a beruházás támogatásának visszavonására, azt az új kabinet tegye meg. A helyi civil szervezetek szerint Velence város önkormányzata bizonyos gazdasági érdekcsoportokkal együttműködve műtengerparttal és plázával óhajtja felcserélni a Velencei-tó legszebb parkosított szabad strandját, ami hosszú távon a táj tönkretételét okozza. Az Angelika Természetvédelmi és Kulturális Egyesület a héten már a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordult, mivel megítélésük szerint a beruházás veszélyezteti a Velencei-tó vízbiztonságát és természeti értékeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.