A szokásosnál több mint két héttel később, e hét csütörtökön kezdték el betakarítani az idén a dinnyét Dél-Békésben – mondta megkeresésünkre Lipták László, a medgyesegyházi Médi-Szöv Dinynyetermelő Értékesítő Szövetkezet elnökhelyettese. E tájkörzetben termelik meg a külpiacokra kerülő, kiváló minőségű, ízletes gyümölcs több mint ötven százalékát. Lipták László tájékoztatása szerint a májusi időszak nagyon nem kedvezett a palántáknak, a sok csapadék és a gyakori jégeső miatt az átlagnál legalább negyven százalékkal kevesebb termésre lehet számítani. Országos szinten – tette hozzá – ennél is rosszabb lehet a helyzet, a Dinynyetermelők Szövetsége múlt heti ülésén legalábbis erre utaló beszámolók hangoztak el.
Lipták László meglátása szerint a mostani hőség sem feltétlenül kedvez a növényeknek, bár a több napsütés nyilván segíti az érést. A minőséggel előreláthatóan nem lesz gond, s a későbbi palántázások miatt előfordulhat, hogy még szeptemberben is ehetünk mézédes hazai dinnyét. Az árakra vonatkozó kérdésünkre Lipták László leszögezte: a termelők sehogy sem járhatnak jól, hiszen feleakkora termést takaríthatnak be, s miközben költségeik folyamatosan emelkedtek, az elmúlt tíz évben a dinnye ára lényegében nem változott. A szezon csúszása miatt ugyanakkor az idén a magyar termés kezdeti ára a tavalyi kilónkénti 45-50 forintnál 40-50 százalékkal magasabb lesz, vagyis 100 forint körül alakul majd.
Idei érdekesség az is, hogy a késői érés miatt egyes áruházláncok a görög és makedón dinnyét árulták magyarként az elmúlt hetekben. Az átcímkézés tényét a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) bejelentette a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal felé. Mártonffy Béla, a FruitVeb ügyvezető igazgatója is arról számolt be, hogy az átlagosan 180-200 ezer tonnás terméshez képest negyvenszázalékos terméskiesésre lehet számítani országos szinten.

5 magyar harcos a balliberális gyűlölethadjárattal szemben – évek óta büszkén állják a sarat