Jobb gasztronómia, jobb ország

Lukács Csaba
2010. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért lett szinte ciki az, ha valaki a saját kertjében termeli meg a zöldséget-gyümölcsöt, és nem a hipermarketben vásárolt fonnyadt külföldi zöldséget teszi le a család asztalára? És jó volna tudni azt is, hogy a magyar csúcsgasztronómia elit egységeiben mi történt és miért…


Néhány napja ötven szegény sorsú, árvízkárosult gyereket hozott a baptista szeretetszolgálat Sátoraljaújhelyről Budapestre. Az egész napos program részeként egy szakmai lap, a Vendég & Hotel közreműködésével és egy áruházlánc segítőkész felajánlásával meg is ebédeltették őket. A Buday Péter mesterszakács által összeállított egyszerű, ám laktató menü zöldséges májgombóclevest és paprikás csirkecombot tartalmazott spenótos raviolival, desszertként pedig mézes-bazsalikomos eperfagyit kaptak. Már a levesnél elkezdődtek a gondok: a vendéglátók őszinte döbbenetére a gyerekek alig nyúltak hozzá, mert nem voltak ismerősek az ízek. Még a papirkás csirkecombé sem – többen megjegyezték, hogy ők még ilyet nem ettek. Náluk nagy ritkán – főként ünnepek idején – kerül hús az asztalra, és akkor is csak csirke far-hát, a hétköznapokon pedig krumplis hurkát esznek. A szakácsot furdalta a kíváncsiság, hogy az milyen lehet (ő addig csak májjal vagy sült vérrel töltött hurkáról hallott), de hamar kiderült, hogy nincs benne nagy rejtély: kizárólag krumplival készül. A kóla és a többi cukros üdítő viszont elfogyott, azt ugyanis ismerték és szerették a gyerekek.
Riasztó dolog szembesülni a ténnyel, hogy Magyarországon a huszonegyedik század elején generációk nőnek fel úgy, hogy nincsenek tisztában az alapvető ízekkel. Éveken át ugyanazt eszik: krumplit krumplival, zsírt zsírral, és hasonlóan egysíkúak a vágyaik is, hiszen kólára, hamburgerre, a tévében reklámozott csokira vágynak. Tudom, a mélyszegénységben élők számára nem az a kérdés, hogy mit eszünk ma, hanem az, eszünk-e egyáltalán, de ha a dolgok mélyére ásunk, találunk más okokat is a pénztelenségnél.
Ósdi dolognak tűnhet a régi időket emlegetni, de mégis ezt teszem, hiszen az én nem olyan távoli gyerekkorom sem a dőzsölésről és a pazarlásról szólt. A hetvenes-nyolcvanas évek Romániájában pénz lett volna ugyan a vásárláshoz, de az élelmiszer egyszer csak eltűnt a boltok polcairól. A vidéken élő emberek nem estek kétségbe, így mi sem. Megtermeltük magunknak a krumplit, a hagymát és más zöldségeket; a tyúkjaink és az évente felnevelt egy szem disznó a szintén magunk által termelt kukoricát kapták az ételmaradékok mellett, így nem voltunk annyira kiszolgáltatva az akadozó jegyrendszernek, mint a városi ember. A természet döntötte el, hogy mikor mit eszünk; fura fintora a sornak, hogy a legfrissebb gasztronómiai trendek is a szezonalitást tartják az egyik legfontosabbnak, és ezt (is) figyelik a Michelin-inspektorok a csúcséttermek csillagainak odaítélésekor.
Gyerekkorom Romániájában a tél átvészelése volt a legnehezebb, de a karácsony előtti disznóvágás hónapokra ellátott eleséggel. A pincében mindig volt krumpli, a szekrények tetején érett a körte és az alma, a padláson pedig ott lógtak-füstölődtek a kolbászok, a kamra rejtekében pedig zsírosbödönökben szunnyadt a lesütött hús, szóval ki lehetett bírni a telet. Április végén pedig már volt hónapos retek, zöldhagyma, friss tojás pedig mindig akadt. Pontosan tudtuk, mikor melyik gomba érik a mezőn, rendszeresen jártunk az erdőre szamócát, málnát, áfonyát szedni. A nyár közepén már a következő télre gondoltunk, elkezdve a befőzéseket: a bodzaszörp, a különféle zöldségekből főzött zakuszka és az eltett padlizsánból készített majonézes-lilahagymás krém minden bizonnyal egész életemben végigkísér, akárhová is költözöm. A csirkehúsról még engedjenek meg pár mondatot: a falusi embernek a tojó nagy kincs (egész évben szükség van a tojásra), így a felnövő lábasjószágból csak a fölös létszámú kakast vágja le fiatalon. A már nem tojó tyúkból is legalább háromszor ettünk: először a levágás után készült pörkölt a májból, zúzából és sült vérből, sok-sok hagymával, hogy aztán aranyló húsleves főjön a kevéssé nemes részekből. Ezen a napon nem is volt második, de előétel igen: a levesben főtt zöldségekből majonézes saláta készült, hogy aztán fánk vagy palacsinta zárja a szombati ebédet. Vasárnap aztán megettük a combját-mellét, sok krumplival, hogy jól is lakjunk – akármekkora volt a család, egy tyúknál többet soha nem vágtunk le egyszerre. Nem értem, mi történt most Magyarországon, hogy vidéken, falvakban élő emberek sem tudják – vagy nem akarják? – megtermelni maguknak legalább az élelmiszer egy részét. Tudom, hogy ez közbiztonsági kérdés is: ha éveken keresztül ellopják a veteményt, egy idő után senki sem megy ki dolgozni a földekre. Minek kapáljon napokon keresztül a kánikulában, hogy aztán újra másé legyen a termés? De azon talán érdemes volna elgondolkodni, hogyan és miért került az ország ebbe az állapotba? És miért lett ma már szinte ciki az, ha valaki a saját kertjében termeli meg a zöldséget-gyümölcsöt, és nem a hipermarketben vásárolt fonnyadt külföldi zöldséget teszi le a család asztalára?
És jó volna tudni azt is, hogy legfelül, a magyar csúcsgasztronómia elit egységeiben mi történt és miért az elmúlt évtizedekben. Miért tűntek el onnan is az ízek, hogy átvegye a helyüket a látvány és a műanyag? Meg a csalás, vagyis az, hogy a vendég nem azt és nem annyit kap a tányérjára, amit megrendelt, és amit az étlapon neki megígértek.
Jó híreket is akarok mondani: legalább ezen a felső szinten valami elindult. Néhány lelkes és kompromisszumot nem ismerő elhivatott embernek köszönhetően – kettejüket, Molnár B. Tamást és Bittera Dórát lapunk hétvégi magazinjának olvasói is jól ismerhetik – idén immár harmadszor jelenik meg az Alexandra Étteremkalauz, ahol nem brancsbéli alkuk alapján, netán a tulajdonos pénzének arányában, hanem a tányérra kerülő étel íze szerint értékelik a konyhák teljesítményét. A szerzők mondják, hogy a csúcsgasztronómiai szintű hely ugyan még távlati terv, de van közel egy tucat olyan étterem Magyarországon, amely már nemzetközi szinten is jónak mondható. Ezeken kívül akad még talán három-négy tucat olyan is, ahol egyre jobb esélyünk van arra, hogy igazán jót együnk. És válság ide, válság oda, tavalyhoz képest is több a jó étterem az országban. A jobb gasztronómia és vendéglátás több turistát is vonz, de ami még fontosabb, jobb lesz a saját életünk is tőle, ugyanis a jobb gasztronómia jobb országot is jelent.
Ne gondoljanak sznobizmusra: a kalauz tesztelői nemcsak az ezüst evőeszközöket szervírozó, csillogó-villogó helyeket járták körbe, hanem azokat a sarki kifőzdéket is, ahol igényes és minőségi alapanyagokból főznek. Azt ők sem tagadják, hogy a többi – sok száz, netán néhány ezer – magyar étterem gyenge, nagyon gyenge, de legalább megszületett egy közösség, amely érdekelt a minőségben. Az igényességre törekvő éttermek vezetői ma már tudják, hogy bizonyos értelemben ugyan versenytársai egymásnak, ugyanakkor sok a közös érdekük is. Például a jó minőségű alapanyag, lehetőleg minél közelebbről. És itt visszakanyarodhatunk az előző gondolathoz az otthon nevelt csirkétől a háztájiban megtermelt zöldség és fűszerekig. Közös érdek az is, hogy minél több legyen a jó szakács, cukrász, pék, hentes, sajtkészítő is, de ha csak krumplis hurkát ismerő gyerekeket képes felnevelni a társadalom, nehéz lesz továbblépni. Itt talán az iskola szerepe is felvethető: találni kellene módot arra, hogy ha csak naponta egyszer is, de kerüljön egészséges, laktató és finom étel a kisdiákok asztalára.
Mostanában a világ szerencsésebb részén nemcsak bruttó nemzeti össztermékben, a nappaliban lévő plazmatévé átmérőjében vagy a magánbankszámla nagyságában mérik a jólétet, hanem az élet minőségében is.
És ízek nélkül nincs minőségi, jobb élet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.