Az édes ürmös készítése
(Hegyaljai mód szerint.)
Egy 100 literes, erős, 6 vas abronccsal ellátott kis hordóba, fél fenekét kivéve, tegyünk legszebb ép s nagy fekete fürtű szőlőket – rendenkint rakva, hogy a szemek össze ne törjenek. Minden sor közé tegyünk kevés fehér ürmöt, hogy igen keserű ne legyen – félmarék fehér és fekete mustármagot is körülbelül 25 dekát; továbbá 10 deka szegfűszeget, 10 deka fahéjat (eltördelve), 6 szál tormát (felhasogatva), két marék száraz narancs- és czitromhéjat, 3 drb. felszeldelt birsalmát és félkilónyi mazsolaszőlőt. Miután ezeket a fűszereket egyenlően felosztva a szőlő közé raktuk, fenekeltessük be újra a hordót. Azután az aknáján át öntsük tele a hordót egyéves borral, végre erősen dugaszoljuk le, vasdarabbal leszegezve, kapcsoljuk a dugót a hordóhoz. Ekkor tegyük le pinczébe. Csak deczember végén bontsuk fel, és rostélyos csapot üssünk a hordóba. Minden egyes liter bornak a leszűrése után ugyanannyi fehérbort öntsünk helyette a hordóba. Az ürmös bor így kezelve fél évig is igen jó édes és sötétveres marad.
Diópálinka
Egy 3 literes bő száju üvegbe tegyünk karikára vágott 20 gyenge zöld diót, 20 szem szegfűszeget, két darab fahéjat és fél kiló czukrot. Ezeket kevés vízzel felfőzve öntsük az üvegbe, és töltsük tele az üveget seprő- vagy törkölypálinkával. Az üvegeket időnként rázzuk fel. Pár hét alatt összeérik; gyomorfájdalom ellen igen hathatós gyógyszer.
Vegyes gyümölcs-pálinka
Negyed kiló czukrot mártsuk meg vizbe, tegyük tiszta lábasban láng-tüzre forrni; mikor a czukor forrni kezd, öntsük bele a következőleg készitett gyümölcs-levet: egy kis tányérnyi érett fekete cseresnyét, ugyanannyi málnát és epret törjünk által szitán; ez a gyümölcs lé legyen egy fél liternyi. Amint már a czukor elolvadt, azonnal öntsük a gyümölcs-levet a forró czukorba s ugyanakkor tegyünk még e keverékhez két liter jó, tiszta pálinkát. Ezeket együtt főzzük még fél óra hosszáig, akkor öntsük üvegbe és dugjuk be. Egy hétig mindennap rázzuk fel az üveget, azután szürjük átal sürü ruhán és tegyük megint tiszta üvegbe. Használjuk vendégség alkalmával, délelőtt piskótával felszolgálva.
Vaníliás pálinka
Negyed kiló czukrot vízbe kell mártani és azonnal egy porczellán lábasba kell tenni, hogy egészen elolvadjon. A lábast tegyük lángtűzre, s mikor a czukor elkezd forrni, mindjárt tegyünk bele fél rúd apróra vágott vaníliát és másfél liter pálinkát; a pálinka lehet akárminő fajú, csak tiszta és hamisítatlan legyen. Hagyjuk főni a czukorral a pálinkát, és mikor forró lett, tegyünk bele negyed kiló mandulát, héjától meghámozva és mozsárban jól megtörve. Miután a pálinka a mandulával együtt negyedóráig főtt, tegyünk még bele egy kis pálinkás pohár sötétveres álkörmöst (álkörmöst minden patikában lehet kapni s nagyon olcsó). Ezt a pálinkakeveréket öntsük üvegbe és dugjuk be jól; mindennap egyszer rázzuk fel erősen, hogy a leülepedett mandula a pálinkával összekeveredjen. Egy hét múlva finom ruhán szűrjük keresztül és újra tegyük üvegbe, jól ledugaszolva. Az így készült házi pálinka a legkellemesebb ízű csemege italok közé tartozik.
Narancspálinka
Negyed kiló czukorral dörzsöljünk le két czitromnak és két narancsnak a héját, azután tegyük a czukrot a lábasba és öntsünk a czukorra csak épen annyi vizet, a mennyit felvesz. A narancs és czitrom levét csavarjuk bele a czukros vizbe, tegyük aztán láng-tüzre forrni. Mikor erőssen kezd a czukor főni, öntsünk bele két liter pálinkát és ezt főzzük fel a czukorral, negyedóráig. Negyedóra mulva vegyük el a tüztől, öntsük üvegbe, egy hétig rázzuk fel mindennap, azután szürjük átal sürü ruhán és ujra tegyük tiszta üvegbe.
Köménymagos (vagy ánizsos) pálinka
Negyed kiló czukrot vizbe mártva, tegyünk tiszta lábasba, láng-tüzre forrni. Mikor egészen felolvadt a czukor és forrni kezd, öntsünk bele két liter tiszta jó pálinkát. Főzzük fel a czukorral együtt a pálinkát és egy fakanálnyi kömény- vagy ánizsmagot. Hagyjuk a tüzön e pálinka-keveréket, folytonosan főzve negyedóráig; akkor öntsük üvegbe és egy hétig mindennap rázzuk jól fel. Végül szűrjük át tömött ruhán s tegyük ujra tiszta üvegbe. Ez a pálinka kisebb gyomor bántalmak ellen is jó.
(Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv, 1892)