A postairón a földre hullt

Barátságtalan fogadtatás után ült össze a német–olasz vegyes bizottság, majd nyilvánosságra hozta: Magyarország 43 492 négyzetkilométer területet és 2 577 260 lakost kap vissza; ebből az 1930-as népszámláson 1 166 802 román ajkúnak vallotta magát. A döntés kihirdetése után a román delegáción teljes zavarodottság lett úrrá: Manoilescu külügyminiszter elájult, a küldöttség többi tagja pedig rémülten és tanácstalanul hívta telefonon az eredményt váró koronatanácsot. Hetven éve, 1940. augusztus 30-án született meg a második bécsi döntés.

Hámori Péter
2010. 09. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Torockón 1940. szeptember elsejének hajnalán a napot még eltakarta a Székely-kő hatalmas tömbje, mégis a falu egész lakossága az unitárius iskola egyetlen tantermében szorongott. Az ablakok zsalugátereit szorosan bezárták, hogy a gyűlésről még fénycsík se árulkodjon a község román csendőrének vagy jegyzőjének. A tanító, Kálmán bácsi bekapcsolta az özönvíz előtti csöves „világvevőt”, s a lassan életre kelő készüléket a tiltott hullámhosszra állította át. Reggel hat órakor megreccsent a hangszóró: „Figyelem! Itt Budapest 1! Híreket mondunk. Tegnap a bécsi Belvedere palotában Németország és Olaszország döntőbíráskodása nyomán megszületett az új magyar–román határvonal. … Az új határ a következő nyomvonalon húzódik…”
Az öreg tanító reszkető kézzel fogta meg a vastag fekete postairónt, és kezdte megrajzolni a határt az iskola Nagy-Romániát ábrázoló falitérképén. A jelenlévők minden egyes centimétert feszült figyelemmel követtek, s csak időnként szakadtak fel az elfojtott sóhajtások. Amikor bemondták: „Bánffyhunyadtól délre, Kalotaszentkirály alatt, a község határában”, valaki megszólalt: „Kolozsvár is a mienk lesz!”, de a többiek lepisszegték. A ceruza pedig haladt tovább keletnek: már elhagyta Gyalut, Szászfenest, és közeledett Kolozsvár felé. És akkor elhangzott: a határ tovább folytatódik Kolozsvár alatt, Györgyfalva felett… A tanító kezéből koppanva hullott ki az irón. Egy pillanatnyi döbbent csend után zokogásban tört ki az iskolában összegyűlt nép. Torockó s vele együtt a szomszéd falvak magyarsága a döntés nyomán Romániában maradt. 1990-ben e sorok írójának az akkori időkről mesélve mondta el egy Torockóról elszármazott idős asszony, Varga Kati néni: „Édesapámat sírni nem láttam sosem, még édesanyám temetésén sem; de aznap egész reggel hullottak a könnyei.”
S hullottak a könnyek másutt is Észak-Erdély városaiban és falvaiban. A hírre, hogy Nagyvárad, Szatmárnémeti, Kolozsvár, Máramarossziget, Nagybánya sok más kisebb-nagyobb településsel és a Székelyföld egészével együtt – huszonkét év várakozása, reménysége, egymás gondosan titkolt biztatása és annyi elcsüggedés után – újra Magyarországhoz tartozik, euforikus hangulatot keltett a magyar lakosságban. A falvak határában egymás után épültek meg a bevonulókat váró díszkapuk, pedig a román hatalom még napokig a helyén maradt, és csendőrei durván verték szét az ünneplőket.
A Magyarországnak ítélt terület román lakossága döbbenten állt az események előtt. A bukaresti rádió szeptember első napján csak katonaindulókat és népzenét sugárzott, s csak nagy sokára adott hírt a terület elvesztéséről. A zavarodottság érthető volt: huszonkét évig volt kiírva minden tanterem falára, minden községházára és más hivatalos helyiségre: „Nici o brazdă!”, azaz „egy barázdát sem”, annyit sem adunk vissza! A könyvesboltok kirakatait pedig az „igazi” Nagy-Románia-, „România Mare”-térképek ékesítették a Tiszával mint határfolyóval és Debrecennel mint román várossal… És oly közel volt még június vége, amikor a román királyi hadsereg, a nemzet büszkesége lehajtott fejjel, egyetlen puskalövés nélkül volt kénytelen kisomfordálni a Moszkvának átadott Besszarábiából, amelyet Bukarest szerint „ősi jussként” birtokolt Románia az első világháború vége óta. Nem csoda hát a zavar és pánik, amely Észak-Erdély románságát elfogta. A diákok közül sokan ellenálláson törték a fejüket, a hivatalnokok, vasutasok kétségbeesetten csomagoltak, készültek a menekülésre éppúgy, mint 1918–20-ban egykori magyar kollégáik. S mint elődeik közül sokan huszonkét évvel korábban, most is számosan a szülőföldjüket készültek odahagyni. Voltak azonban, akik maradni akartak. Főleg az idősek fogadták higgadtan az újabb hatalomváltozást, akik a magyar uralmat nem a tankönyvekből, nem propagandakiadványokból ismerték, hanem saját tapasztalataikból. Sokan közülük ráadásul megkönnyebbülten sóhajtottak fel: „Legalább háború nem lesz…”
Az év nyarán ugyanis a magyar–román határon két állig felfegyverzett, mozgósított hadsereg nézett egymással farkasszemet. 1938, a Felvidék magyarlakta déli sávjának visszacsatolása és az 1939-es kárpátaljai bevonulás óta a budapesti politika szemében egyáltalán nem tűnt lehetetlennek a határrevízió folytatása Erdély irányában. Az újabb magyarlakta területek fegyveres visszaszerzése útjában azonban a román hadsereg állott. Bukarest nem számíthatott ugyan egykori kisantantbeli szövetségeseire – Csehszlovákia helyén már az első önálló Szlovákia és a Cseh–Morva Protektorátus volt, Jugoszlávia pedig hajlott a semlegességre egy esetleges magyar–román konfliktus esetén –, ám II. Károly király hadserege még így is jelentősebb nehézfegyverzettel, légierővel, páncélosokkal rendelkezett, mint a trianoni korlátozásoktól éppcsak hogy megszabadult honvédség. Magyar katonai szakértők is figyelmeztettek rá, hogy hiába a magyar csapatok fegyelmezettsége, lelkesedése és sokkal jobb kiképzése, az erőfölény és a határ mentén kiépített román erődöv miatt csak északról kecsegtethetne némi eredménnyel egy esetleges támadás, de néhány tíz vagy száz kilométeres előrehaladás után az is elakadna.
A háborús fenyegetőzés Budapest és Bukarest részéről emiatt nem tényleges készülődést jelentett, hanem sokkal inkább a térségben érdekelt két nagyhatalom, Németország és Olaszország meggyőzését szolgálta. Hitler elsőrendű célja a béke megőrzése volt, mert a háború folytatásához égető szüksége volt az Alföld búzájára és Románia olajára. Nem csoda hát, hogy mindkét szemben álló fél Berlinre tekintett: hol ígérettel, hol a háborúval fenyegetve igyekeztek a maguk oldalára állítani a németeket, de a magyar külügy Londonban, a román diplomácia pedig a régi és legfőbb szövetségesének számító Párizsban is támogatást keresett.
Románia 1939 nyarától egyre inkább fenyegetve érezte magát. A Molotov–Ribbentrop-paktum a Magyarország mellett legfőbb ellenségnek tekintett Szovjetunió megerősödését hozta magával, Németország pedig a következő év első hónapjaiban a román olajmezők megszállására készült a szállítások akadozása miatt. A katasztrófa azonban 1940. június végén ütött be Bukarest számára: 20-án Franciaország kapitulált, 26-án pedig Moszkva 24 órát adott az egykor a cári Oroszország részét képező Besszarábia kiürítésére (amelyhez Sztálin „kárpótlásul” a 22 éves román uralomért Észak-Bukovinát is hozzácsapta). II. Károly királynak és kormányának nem maradt más választása, mint hogy felmondja a Románia nyugati határaira vonatkozó angol–francia garanciát, és az ország sorsát Rómára, illetve főleg a sikerei teljében lévő Berlinre bízza. Onnan viszont egyértelmű, utasításszámba vehető „jó tanács” érkezett: Bukarestnek Magyarországgal kell megegyeznie éspedig minél gyorsabban.
A tárgyalásokra végül Szörényvárott, román nevén Turnu Severinben került sor. Nem érdemes hosszan felsorolni azokat a terveket és javaslatokat, amelyeket a magyar főtárgyaló, Hory András és a román Valeriu Pop magukkal vittek. Két közös pontjuk mégis volt az elképzeléseknek: egyikük sem számolt a teljes Erdély megszerzésével, illetve elvesztésével – és mindegyik elfogadhatatlan volt a másik fél számára.
Miközben a két tárgyaló delegáció eredménytelenül próbálta meggyőzni egymást, mindkét országban pattanásig feszült a helyzet. Bukarestben a koronatanácson Nicolae Iorga történész-politikus – képe ma az egylejest díszíti – a béke érdekében kisebb határ menti területek mellett még a Székelyföldről is hajlandó lett volna lemondani, azt hangoztatva, hogy a székelyek ostobaságuk miatt sohasem tehetők románná… Vele szemben Gheorghe Mihai tábornok a fegyveres védekezés mellett érvelt. Magyarországon is hasonló volt a megosztottság: a honvédséget Werth Henrik vezérkari főnök utasította ugyan, hogy készüljön fel az augusztus 28-i támadásra, de Teleki Pál miniszterelnök nem bízott a sikerben. Végül Teleki egy nappal a tervezett támadás előtt szabályosan megzsarolta Hitlert, aki kelletlenül és dühösen, több német terv egyesítésével húzta meg végül a határvonalat.
A nemzetközi jogban megszokott döntőbírósági ítéletre formailag augusztus 30-án került sor Bécsben, miután Bukarest és kis idővel később Budapest is beleegyezett az elfogadásába (igaz, Budapest előzetesen kikötötte: csak akkor nyugszik bele a területmegosztásba, ha a Székelyföld Magyarországhoz kerül). A németeknek érezhetően nem tetszett a kényelmetlen szerep. Csáky István magyar és Mihail Manoilescu román külügyminisztert is szemrehányások özönével fogadták. Előbbinek Magyarország „hálátlanságát” rótták fel, amiért nem segített Lengyelország lerohanásában, jóllehet a Felvidék visszacsatolását – Berlin szerint – csak Németországnak köszönhette. Románia bűne pedig állhatatlansága volt, valamint az, hogy az utolsó pillanatig taktikázott az angol–francia szövetség felmondásával. A barátságtalan fogadtatás után ült össze a német–olasz vegyes bizottság, majd nyilvánosságra hozta: Magyarország 43 492 négyzetkilométer területet és 2 577 260 lakost kap vissza; ebből az 1930-as népszámláson 1 166 802 román ajkúnak vallotta magát.
A döntés kihirdetése után a román delegáción a teljes zavarodottság lett úrrá: Manoilescu külügyminiszter elájult, a küldöttség többi tagja pedig rémülten és tanácstalanul hívta telefonon az eredményt váró koronatanácsot. Végül a német fél megelégelte az időhúzást, és öt percet adott a románoknak az egyezmény aláírására. A közben magához térített Manoilescu egy utolsó kétségbeesett trükkel próbálkozott: követtársa, Valeriu Pop nélkül, egyedül írta alá a dokumentumot, hogy majd emiatt annak érvénytelenségére hivatkozhassanak.
Néhány nappal később, szeptember ötödikén hajnalban az első magyar csapatok átlépték a huszonkét évvel azelőtt megvont és immár semmis határvonalat. Útjukat virágeső kísérte a magyarlakta falvakban, városokban. Észak-Erdély román falvai azonban ellenségesen hallgattak. Több helyütt kisebb-nagyobb összecsapások törtek ki. Ipp, Ördögkút, Felsőkaznacs vagy Omboztelke neve azóta gyakorta előfordul a román propagandairodalomban, az összesen talán száz román áldozatot követelő történések okaira azonban valószínűleg már sosem derül fény.
A magyar katonaság bevonulása, az ünnepnapok elmúlta után nehezen indult meg az élet Észak-Erdélyben. Az új határvonal gazdasági kapcsolatok sorát vágta el: a Székelyföldnek például évekig nem volt közvetlen vasúti kapcsolata Erdély többi részével. Az anyaország népe ugyan nagylelkű gyűjtésbe fogott a visszacsatolt területek megsegítésére, de ez egyszeri akció volt, és nem sokáig éreztette a hatását. Ráadásul Dél-Erdélyből megindult a magyar menekülők áradata. Ki a román hatóságok terrorja miatt, ki a jobb élet reményében indult Magyarország felé. Közben északról románok ezrei mentek át Romániába hasonló okok miatt. A két ország hatóságai a másik fél valós vagy vélt túlkapásait a következő négy évben rendre a területükön élő kisebbség tagjain torolták meg. Nem volt közömbös az sem, hogy a Német Birodalom a következő hónapokban, években folyamatosan zsarolta mindkét országot a döntés megváltoztatásának vagy éppen érintetlenül hagyásának ígéretével.
Észak-Erdélyben nem tartott sokáig a magyar uralom. A Székelyföldön a mai napig is „kicsi magyar időként” emlegetik, hiszen alig több, mint négy évvel a második bécsi döntés után a szovjet és az oldalára átállt román katonaság elfoglalta a területet. Sok erdélyi magyarnak mégis a reménységet, a ritkán megélt boldogságot jelentette, amiről a nagybányai katolikus temető egyik sírkeresztjének a felirata is árulkodik: „K. Imre, szül. 1912, megh. 1991; élt négy évet”…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.