A svájci jegybank dönt a forintról is

Ma dönt a svájci jegybank az alapkamatról. Ha igazuk lesz azoknak, akik emelést várnak, a svájci frank árfolyama a jelenleginél is magasabbra szökhet. Európa svájcifrank-adósságának egytizedét Magyarország mondhatja magáénak, így a hazai lakosság számára egyáltalán nem mindegy, miként dönt ma az alapkamatról a svájci jegybank. Magyar vállalkozások ezreit is bedöntheti a túl erős frank.

Csécsi László
2010. 09. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kamatot emelhet a svájci jegybank a mai ülésén – állítják az alpesi ország vezető kereskedelmi bankja, az UBS közgazdászai. A Financial Times értesülései szerint a szakemberek 25 bázispontos emelést tartanak valószínűnek. Ez a lépés a frankban eladósodottak számára egyáltalán nem lenne jó hír, többek között azért sem, mert a kamatemelés tovább erősíthetné az alpesi devizát. A frank tegnap 217 forint fölött nyitott a forinttal szemben, de a nap jelentős részét 216,5 forint környékén töltötte. Lapzártánk idején 215,78 forintot adtak a svájci frankért a nemzetközi kereskedelemben. Az euró ezzel szemben erősödött a magyar fizetőeszközhöz képest, a reggeli órákban még 281 forint közelében folyt a jegyzés, ám kora délután már 282 forint tájékán ingadozott az árfolyam. Lapzártánk idején a közös fizetőeszköz 281,77 forintba került.
A svájci közgazdászok kamatemelési várakozásaival nem mindenki ért egyet. Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője például nem tart attól, hogy a svájci jegybank ma a 0,25 százalékon álló ráta emelése mellett teszi le a voksát. – A svájci gazdaság csapdahelyzetben van, inkább kamatcsökkentésre lenne szüksége, ám a jelenlegi szintről már nem vezet út lefelé – tette hozzá.
*
Az alpesi állam helyzete már csak azért is speciális, mert rengeteg a frankalapú hitel Európában. Ráadásul hazánk alaposan kiveszi a részét belőle: az 500 milliós kontinens teljes frankadósságának egytizedét a tízmilliós Magyarország tudhatja magáénak. – Svájc az import jelentős növelésével tudna hozzájárulni a deviza drágulásának megtöréséhez, ám úgy tűnik, a stabil külkereskedelmi többlettel rendelkező ország erre nem lesz képes – jegyezte meg Barcza György.
Bizakodásra adhat okot a hazai adósok számára, hogy nemcsak nekik van elegük a bivalyerős frankból. Tegnap a svájci szakszervezeti szövetség is felszólította az alpesi ország nemzeti bankját, hogy minden lehetséges eszközzel lépjen fel a fizetőeszköz „túlzott erősödése” ellen – adta hírül a távirati iroda. A szakszervezetek szerint komoly nemzetgazdasági károkat okozhat, ha hosszabb távon túlértékelt marad a frank. – Egyebek mellett csökkenhetnek a bérek, és megugorhat a munkanélküliség, mert a termelés leállítására vagy külföldre telepítésére kényszerülhetnek vállalatok, amelyek reális árfolyam mellett nem zárnának be és nem vonulnának ki az országból – fejtette ki a szakszervezet.
Az erős frank a magyar cégeket sem kecsegteti sok jóval. Az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb felmérése szerint több ezer vállalkozás jövőjét fenyegeti a forinthoz képest folyamatosan erősödő svájci frank, mivel a cégek fennálló hitelállományának 52-56 százaléka devizaalapú. Az utóbbi hónapokban tapasztalt forintgyengülés miatt egyre nehezebb új hitelhez jutni, és egyre nagyobb terhet jelent a meglévő hitelek törlesztése is. – Ezek a káros hatások együttesen több száz vállalkozás végét jelenthetik igencsak rövid időn belül – közölte Vanek Balázs. A hitelbiztosító országigazgatója hozzátette: idén az első nyolc hónapban több csődeljárás indult, mint 2008-ban összesen.
Hogy a lakosságot mennyire viseli meg az erős frank, azt nem kell hosszan ecsetelni. Ugyanakkor a CIB Bank számításai szerint nagy hibát követnek el azok a frankadósok, akik a jelenlegi árfolyam mellett váltják át forintra a devizakölcsönüket. A pénzintézet szakembereinek számításai szerint 241 forintos frankárfolyam esetén fizetne annyit az adós a futamidő végéig, mintha forinthitelt vett volna fel. Ráadásul a frankban nyilvántartott adósság az árfolyammozgások miatt jelentősen megnőtt, ezért a forintra váltás esetén könnyen előfordulhat, hogy több pénzzel tartozik az ügyfél, mint amennyit annak idején felvett. A CIB szakemberei szerint jelenleg is rengetegen érdeklődnek a forintra váltás iránt, de amikor látják, hogy mekkora veszteséget kell elkönyvelniük az árfolyamváltozás miatt, legtöbben letesznek a tervükről.
A Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes politikusok által kezdeményezett, nyolcpontos adósmentő csomagról a bank munkatársai elmondták: bár egyelőre sok kérdést nyitva hagy, óriási előnye, hogy legalább van miről beszélni. – A válság kitörése óta ugyanis nem készült olyan tervezet, amelyik érdemben tudott volna változtatni a bajba jutott adósok helyzetén – tették hozzá. Lamboy Judit, a CIB Bank lakossági üzletágának vezetője szerint a pontok többsége nem ördögtől való gondolat, ugyanakkor a szakember szerint a középárfolyam használata a hitelek esetében nem jelent nagy segítséget az adósoknak, és az ötéves futamidő-hosszabbítás sem oldja meg a bajbajutottak gondjait.

Kétmilliós bírság az OTP-nek. Kétmillió forintra bírságolta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az OTP Bankot, mert az nem tartotta be a banki magatartási kódexben foglaltakat. A PSZÁF egy ügyfélpanasz alapján indított vizsgálatot, és megállapította, hogy az OTP nem engedte meg az ügyfelének a svájcifrank-alapú hitel devizában történő végtörlesztését, pedig a magatartási kódex aláírásával vállalta, hogy erre lehetőséget biztosít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.