Afganisztán: a megnyerhetetlen háború

Olvasónktól
2010. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tálib támadás áldozata lett Pappné Ábrahám Judit, Afganisztánban szolgáló katona, posztumusz hadnagy. Augusztus 29-én érkezetek meg földi maradványai a kecskeméti katonai repülőtérre. Szülőfalujában, Alacskán temették el. Eddig a tények.
A vélemény, illetve a vélemények, az persze más kérdés. Kevés olyan kérdés lehetséges, amelyben a hivatalosság ennyire egyöntetű véleményeket vár el, miközben ezek sokkal jobban megoszlanak az átlagosnál. Talán még ugyanazon politikai táboron belül is. (Tanúskodik erről többek között a Hír TV betelefonálós műsora.)
Persze, katonai kérdésekben, ahogy mondani szokták „nincs mese”. A NATO tagjai vagyunk, bár sokan inkább egy semleges övezet tagjai szerettünk volna lenni.
Meglehet, nem szerencsés a friss gyász napjaiban azt feszegetni, hogy mi lesz a háború kimenetele. De ez a halál nem úgy értelmetlen, ahogyan egy autóbaleset következménye. Ha valaki hisz valamiben (fényképét nézve elhiszem, hogy ez a katona valóban hitt, nem vagy nemcsak a pénzért, nem a zsoldért vagy a kalandért volt ott), az akkor sem értelmetlen halál, ha a hite tévhit, vagy annak bizonyul. Amit most még sokan nem hisznek el, vagy nem mernek kimondani. De vajon csakugyan sérti a kegyeletet, a gyászt, ha ezt a kérdést felvetjük? És vajon valóban ilyen szilárd a hite és ilyen eltökélt, elszánt a háborúhoz való viszonya a többi magyar és nem magyar, Afganisztánban szolgáló NATO-katonának? És eltekinthetünk-e attól, hogy a dolgok jelenlegi állását nézve számos hazai csatornán, de akár a világsajtóban is, sokak már most a „terrorellenes háború” kudarcáról beszélnek?
Kiss István
e-mail

Tisztelt Siklósi Péter!
Mint látja, a vélemények sokfélék. Egy demokráciában ez így is van rendjén. A Kádár-rendszerben az újságírónak nem is igen volt más dolga, mint a hivatalos álláspontot „megzenésíteni”. A mai polgári sajtónak azonban egészen más a feladata. Minden újságíró a saját egyénisége, tapasztalatai, stílusa és világlátása szerint formálja meg mondandóját. Torkos Matild a D–209-esről írt cikkével, ami miatt számos támadás érte, már évekkel ezelőtt egyértelművé tette eszmei hovatartozását.
Az ön levelével nem az a gondom, hogy ismertette a HM álláspontját, hanem hogy azt milyen tónusban tette. Lenézéssel és leckéztetve. Pedig vitázni sokféleképpen lehet. Ajánlom figyelmébe Lázár János érvelő, de tiszteletteljes írását, amelyet hódmezővásárhelyi polgármesterként levélben küldött el, és nem követelte a közlést; magam döntöttem, vele egyeztetve, hogy álláspontját közreadom.
Az újságíró nem szócső. Ha nincs önálló véleménye, akkor a stílusa is megfakul. Isten őrizzen minket ettől. De főleg az olvasót, aki érdekes, elemző, egyéni hangú cikkekre vágyik, és nem politikai döntések megéneklésére.
Végül szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ez az oldal véleményrovat.
Üdvözli: Körmendy Zsuzsanna

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.