Ajánlat Athénnak

Munkatársunktól
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő augusztusi athéni látogatásán felajánlotta görög kollégájának, Jeórjiosz Papandreunak egy gázvezeték megépítésének a lehetőségét a Földközi-tenger alatt, amelyen keresztül Izrael földgázt szállítana Görögországnak – tudta meg az athéni To Vima napilap. A vezeték mellett szóba jöhet a földgáz cseppfolyósítása is, de ilyen átalakítóüzem egyelőre csak Egyiptomban van, vagy Cipruson lehetne építeni, amiről már történtek előzetes egyeztetések Nicosiával. A Földközi-tenger talapzatában feltárt Levitan gázmező készleteit ötezer méter mélyen, 453 milliárd köbméterre becsülik, 300 milliárd dollár értékben. Az első kísérletek a földgáz kitermelésére ez év végén kezdődhetnek meg, ám a terveket keresztezheti, hogy Izrael és Libanon között nincsenek kijelölve a tengeri határzónák. Amennyiben mégis sikerrel járnának a próbálkozások, úgy 20-25 éven át biztosíthatják a zsidó állam földgázellátását, továbbá néhány kisebb európai államnak is szállítanának belőle. Az izraeli Háárec napilap szerint Netanjahu ajánlata arra szolgált, hogy elterelje a közvélemény figyelmét a feszült izraeli–török viszonyról.
A görög Imericia napilap szerint az izraeli–török konfliktus hátterében geostratégiai megmérettetés áll, amely nemcsak a palesztin problémára vezethető vissza, hanem arra, hogy a régió kis országai hogyan jussanak hozzá a hatalmas energiamezőkhöz. Izraelnek így lehetősége nyílna, hogy megszabaduljon energiafüggőségétől. Szükségleteit eddig ugyanis Mexikótól és Norvégiától szerezte be, mivel a térség arab országai elszigetelték az energiaforrásoktól. Az Imericia úgy tudja, a stratégiai játszma Ciprust is közvetlenül érinti, mivel a földgázmezők a ciprusi gazdasági térség szomszédságában találhatók. Ezért Görögország sem maradhat közömbös, mert Törökország kijelentette, beleszólást kér a tengeri gázmezők határvonalainak kijelölésébe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.