Alsóörs: homályban az indíték

Semmilyen indítékát nem találták az eddigi vizsgálatok az egy hónappal ezelőtti alsóörsi rendőrgyilkosságnak, tévútnak bizonyult az a feltételezés, hogy a támadás egyik áldozata, Gamauf János főtörzsőrmester és a merénylő, a svájci magyar Sz. Bálint között homoszexuális viszony lett volna – tudta meg lapunk.

Csibra Tibor
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyben a Központi Nyomozó Ügyészség folytat eljárást, s a hatóság egyelőre arra sem talált bizonyítékot, hogy a két férfi egyáltalán ismerte egymást. Sorra valótlannak bizonyultak azok a beszámolók, amelyeket főként a magukat jól értesültnek tartó helybeliek tanúként adtak elő a hatóságnak.
Az Sz. Bálint öngyilkosságáról nyilatkozó fültanúról kiderült, hogy nem vadász, hanem egy idős asszony, aki az esettől kilométerekre, egy üzletben vélte hallani, hogy több lövés dördült. A tragédia utóbbi mozzanata számos találgatásra adott okot, a sajtó akkori teóriái szerint megbízói végeztek a bérgyilkossal. Szintén semmilyen adat nincs arra, hogy Gamauf és Sz. Bálint korábban többször találkozott volna, bár a merénylet után több helybeli is arról számolt be a sajtó munkatársainak, hogy a két férfi közel állt egymáshoz.
*
Úgy tűnik, a tanúk a nyomozó hatóság előtt – igazmondási kötelezettségük tudatában – már nem voltak ennyire jól értesültek. Az Sz. Bálint holttestét vizsgáló igazságügyi orvos szakértők nem találtak sem alkoholt, sem kábítószert a férfi szervezetében. A magyar hatóság kikérte az Sz. Bálintról fellelhető adatokat a svájci társszervektől. A dokumentumok szerint a gyilkos rendezett életet élt, nem volt semmilyen kihágása vagy devianciája – mondta el lapunknak a Központi Nyomozó Ügyészségtől Keresztes Imre főügyész. Ellenőrizték Gamauf és a támadó összes telefonját, de a cellainformációk és a híváslisták alapján biztos, hogy a két ember nem beszélt egymással korábban. Jelenleg nem ismerik a gyilkosság indítékát, amelyre a merénylő alaposan felkészült: autója tele volt katonai fegyverekkel, lesből, kitartóan várta áldozatait.
Ismert, az augusztus 4-i támadásban a rendőrön kívül életét vesztette az általa igazoltatott kocsi egyik utasa, a 21 éves N. Ádám is. Sz. Bálint nem sokkal később öngyilkos lett a település határában. A 29 esztendős Gamauf Jánost a tragédia után szolgálati halottá nyilvánították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.