Antik vázák kerültek elő Aquincumban

MTI
2010. 09. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges, Észak-Afrikában készült ókori kerámiaedények kerültek elő Óbudán, az Aquincumi Múzeum ásatásain: a két díszes korsót a római kori polgárváros keleti temetőjének sírjaiban találták. Lassányi Gábor ásatásvezető régész szerint a XIX. század vége óta ismert, hogy római kori temetkezések vannak a volt Gázgyár területén, a nekropolisz valódi méretéről, arról, hogy milyen hatalmas kiterjedésű temető húzódik itt, igazából csak az utóbbi 15 évben, a Graphisoft Park építése kapcsán alkothattunk képet. Az Aquincumi Múzeum által végzett feltárások során eddig közel 1400 római kori sír került elő a hatalmas temetőből, amely itt húzódott. „Ez volt a város egyik legfontosabb nekropolisza, az egyszerű városi lakosság temetkezett itt. A sírok nagyon változatosak, mivel a Kr. utáni I. század végétől, tehát a város legkorábbi időszakától egészen a legutolsó periódusáig, a Kr. után IV. század végéig, az V. század elejéig használták a nekropoliszt, ennek megfelelően nagyon változatosak a temetkezési rítusok” – emelte ki a szakember.
A nekropoliszban egyaránt kerültek napvilágra hamvasztásos és csontvázas temetkezések. A két észak-afrikai edényről Lassányi Gábor elmondta, hogy egy egyfülű korsó más edényekkel együtt egy hamvasztásos sírban volt. A másik egy kétfülű edény, amelyet egy gazdagon felékszerezett fiatal nő holttestének lábánál találtak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.