Birtokvédelem francia minta alapján

A kormány holnap fogadja el és küldi meg Brüsszelnek a külföldiek földvásárlására vonatkozó tilalom hároméves meghosszabbításáról szóló beadványunkat. Amennyiben a közösség úgy dönt, hogy a tilalmat jövőre fel kell oldanunk, hazánk jelentősen szigorítja a földtörvényt, mégpedig várhatóan a francia modell alapján.

Dénes Zoltán
2010. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnapi ülésén véglegesíti a kabinet azt a kérelmet, amelyet a külföldiek magyarországi földvásárlási tilalmának hároméves meghosszabbításával kapcsolatban nyújt be a kormány Brüsszelnek – közölte lapunkkal a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya. – Ezt követően a legnagyobb kérdés az, hogy hazánk meg tudja-e szerezni az összes tagállam támogatását – tette hozzá Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke. Amennyiben ez nem sikerül – fejtette ki a politikus –, azonnal készen kell állni arra, hogy jövő év május elsejétől a nemzeti céloknak megfelelő, új, működőképes földtörvénye legyen az országnak. Uniós csatlakozási szerződésünkben az áll, hazánk 2011-ig kapott lehetőséget arra, hogy korlátozza a külföldiek földtulajdonszerzését. A megállapodás szerint ezt követően csak indokolt esetben kérhetjük a tilalom újabb, hároméves meghosszabbítását. Az előző kabinet mandátuma utolsó hetében küldte meg Brüsszelbe a határidő módosításával kapcsolatos elsődleges kérelmet. A jelenlegi kabinet pedig az időközben felmerült pontosító kérdések megválaszolása után egységesítette a beadványt, s ezt a végleges változatot küldik majd meg a holnapi kormányülés után az unió szakmai és politikai döntéshozói számára.
Font Sándor tájékoztatása szerint elvileg nincs kötöttség a tekintetben, hogy a brüsszeli testületek mikor döntenek beadványunkról. Így akár már az ősz végén is megszülethet a támogató vagy elutasító válasz. A honatya úgy vélte, hazánk szempontjából a legjobb az lenne, ha az unió csak a jövő év elején döntene, amikor éppen Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségének tisztségét. Ez esetben – tette hozzá a politikus – nagyobb az esélye annak, hogy a földmoratóriumhoz hasonló egyedi kérések meghallgatásra találnak. A döntés időpontjára azonban semmilyen hivatalos ráhatásunk sincs.
Egy esetleges januári brüsszeli határozat akkor sem jelentene nagyobb problémát hazánknak, ha elutasítanák beadványunkat, mert még így is maradna egy-két hónap arra, hogy életbe léptessük az addigra előkészített, a jelenleginél jóval szigorúbb földtörvényt – mondta Font Sándor. Arról, hogy a spekulánsokat milyen jogi változásokkal lehetne távol tartani a magyar termőföldtől, az elmúlt időszakban több változat is megjelent a sajtóban. A szakpolitikus szerint időközben kormányzati berkekben már teljesen elvetették a sokat hangoztatott dán modellt, mert két igen fontos előírása – a földszerzés iskolai végzettséghez, illetve helyben lakáshoz kötése – az uniós bíróság eljárásán megbukott. Több szakértővel konzultálva Font Sándor arra jutott, hogy amennyiben a kormány a kis- és közepes gazdaságok, illetve a helyben lakó gazdálkodók támogatását szeretné fő irányként tartani, úgy a legkézenfekvőbb a francia modell bevezetése lenne.
Ennek lényege a politikus szerint nem más, mint a „totális földvédelem állami erővel”, mégpedig úgy, hogy az ország nem megy szembe az uniós előírásokkal. Franciaország saját földtörvényében arra hivatkozik, hogy köteles biztosítani állampolgárai számára az élelmiszer-ellátást, aminek elengedhetetlen alapfeltétele a termőföld. Ahhoz, hogy valaki földbirtokos legyen, Franciaországban tizenkét kritériumot kell teljesítenie, amennyiben ezeknek nem tud eleget tenni, úgy az állam él elővásárlási jogával. A törvényben előírt feltételek meglétét az állami földalapot kezelő szervezet ellenőrzi. Font Sándor szerint egy ehhez hasonló feladatokkal felruházott nemzeti földalapkezelő szervezetre lenne szükség. Lapunk információi szerint a szeptember elsejétől ismét független intézményként működő Nemzeti Földalapkezelő elnöke Sebestyén Róbert lesz, aki az előző Orbán-kormány idején már betöltötte ezt a pozíciót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.