Családi kiszervezés gyanúja a Volánnál

Szoros üzleti kapcsolatokat ápol Pekli Ferenc, a Volánbusz Zrt. vezérigazgatójának fia a közlekedési társaság által kiszervezett viszonylatok üzemeltetőivel. A Hír TV úgy tudja, Pekli Jakus tanácsadó cége korábban a Color Tours, a T&J, illetve a Kontakt Busz Kft. luxemburgi tulajdonosainak érdekeltségbe tartozott.

Bodacz Péter
2010. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fia révén Pekli Ferencig, a Volánbusz Zrt. vezérigazgatójáig nyúlnak azon luxemburgi hátterű cégek szálai, amelyek korábban milliárdos alvállalkozói megbízásokat kaptak a közúti személyszállító társaságtól – tárta fel a Hír TV. A csatorna tegnap azt közölte, az állami közlekedési társaság első emberének fia, Pekli Jakus szoros üzleti kapcsolatokat ápol azokkal a kedvező adózásáról híres városállamban bejegyzett társaságokkal, amelyek hazai érdekeltségei – a Color Tours, a T&J és a Kontakt Busz Kft. – szállítják a Volán megbízásából az utasokat több milliárd forintért. Mint azt a televízió kiderítette, több áttételen keresztül, de végső soron ugyanazon három luxemburgi társaság áll vagy állt a magyarországi busztársaságok, valamint Pekli Jakus tanácsadó cége, a Biotique Way Kft. (korábban: Trinfo Informatikai Tanácsadó Kft.) mögött.
*
Az ifjabb Pekli a cégbírósági adatok szerint 2006 májusában a Ppoint Investment S. A. jogutódjaként szerezett jelentős befolyással bíró részesedést a Biotique Kft.-ben. A Ppoint a tranzakció pillanatában Luxemburgban, a rue des Aubépines 180.-ban volt bejegyezve, tulajdonosa pedig három ugyancsak ottani cég, a Lannage S. A., a Valon S. A., illetve a Koffour S. A. volt. A bonyolult cégháló legérdekesebb része, hogy ezen három vállalkozás jelenleg is birtokolja a Color Tours, a T&J, illetve a Kontakt Busz Kft. hazai cégadatokból már ismert résztulajdonosait is, az Ariol Investment S. A.-t és az Ermis Investment S. A.-t, amelyek a luxemburgi cégadatok szerint ugyancsak a rue des Aubépines 180.-ban székelnek.
A Pekli család üzleti életének további pikantériája, hogy Pekli Jakus cégének 2004 óta tulajdonosa Czédly Éva is, aki egyben 2006 óta ügyvezetője annak az az Obus Elektrik Kft.-nek, amelynek Pekli Ferenc és egy Delaware államban bejegyzett offshore cég a tulajdonosa. Ennek a vállalkozásnak a fő profilja az ingatlanbefektetés volt, még a jelenleg előzetes letartóztatását töltő Hunvald Györggyel is üzletelt; 2007 márciusában két műemlék épülethez és a hozzá tartozó belvárosi üzlethelyiségekhez az Obus 270 millió forintért jutott hozzá.
Pekli Ferenc tegnap nem állt kamera elé, a Hír TV által feltárt céges összefüggéseket azonban a Volánbusz menedzsmentje nem cáfolta. A társaság hallgatását azzal magyarázta, hogy a közbeszerzési törvény nem teszi lehetővé a tendergyőztes cégek tulajdonosi szerkezetének vizsgálatát. Arra a kérdésre azonban még írásban sem válaszoltak, hogy a Volánbusz első embere „saját érdekeltségi” körének játszotta-e ki a nagy értékű alvállalkozói megbízásokat. Mint ismert, a Gazdasági Versenyhivatal a gyanús kiszervezések miatt először áprilisban tartott házkutatást – azt vizsgálják, történt-e kartellezés. A cégnél tapasztalható fiktív munkaidő-elszámolások miatt pedig kényszerítés gyanújával a BRFK nyomoz.

Alvállalkozó Fehérváron is. Alvállalkozót vont be Székesfehérvár és Dunaújváros helyi közlekedésének ellátásába az Alba Volán Zrt.; a VT-Transman közbeszerzési eljárás keretében a két városban összesen három vonalon, öt csuklós autóbusz üzemeltetését nyerte el. A megállapodás 2015. december 31-ig érvényes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.