Darázsfészek 12

Fehér Béla
2010. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adathalászat
A Balatoni Keszeg Rt. hajóraja még alkonyat előtt visszatért a kikötőbe. Viharos szél fújt, a hat bárka egymás nyomdokvizén bukdácsolt a siófoki móló ölelő karjaiba. Kikötés után a halászok nekiláttak a kirakodásnak. Láncot alkottak, s fél óra alatt a partra adogatták a ládákat, onnan aztán villás targoncák vitték tovább a zsákmányt a cég raktárába. A végén előkerültek a nagy nyomású gumitömlők, az emberek lemosták a fedélzetet, aztán szokás szerint indultak volna a Szép Ilonkába sörözni. Évek óta ez volt a menetrend. Most azonban történt valami. Fekete autó fékezett a raktár előtt, a részvénytársaság köpcös vezérigazgatója ugrott ki belőle. Magához intette Tóth Rudit, a brigádvezetőt, aztán berobogott a raktárba. Ott aztán úgy ordított, hogy még a Balaton túlsó partján is hallani lehetett. Közben felrúgott egy rakás ládát, a raktár fémajtaját döngette. Paprikavörös fejjel jött ki, arcán gúny és megvetés kergetőzött. Megsemmisítő pillantást vetett az ácsorgó halászokra, aztán rekedt, fátyolos hangon odaszólt Tóth Rudinak.
– Ismertesse a mai fogást! Ha ugyan fogásnak lehet nevezni.
Tóth papírdarabot vett elő a viharkabátja zsebéből.
– Magyarország malomipari kivitele 1951-ben. A vezess baleset nélkül mozgalom 1963. évi statisztikája. Az apróvad-gazdálkodás sarokszámai a Felső-Tisza árterein. Debrecen társadalma a 19. századi összeírások tükrében.
– Ezt nevezik maguk adathalászatnak? Gazemberek! – nyögte az igazgató, a sírás határán. – Folytassa!
– Albánia idegenforgalma 1981, első fél év. Veleszületett rendellenességek Magyarországon, a két világháború között. Bulgária sajtkivitelének alakulása az oszmán megszállás utolsó éveiben…
– Elég! – ordított a vezér új erőre kapva. – Ezt nevezik maguk adathalászatnak? Pancserek! – Bevágta magát az autóba, letekerte az ablakot, az öklét rázta. – Eladható árut akarok, nem döglött, büdös szemetet! Megértették?
És elporzott. A halászok megszeppenve néztek utána.

Elvesztett mondatok
A lány úgy belefeledkezett a könyvbe, hogy előre bukó haja sem zavarta. Hátizsákja a szomszéd utas ölébe dőlt, de észre se vette, falta a betűket. A telefonja is megszólalt, de idegesen kinyomta. Dorozsma a lánytól balra állt, marka ráizzadt a kapaszkodórúdra. Örült a szerencséjének, ugyanis felismerte a könyvet a kötéséről. Ilyesmi ritkán esik meg. Még a négyes szám is jól látszott a gerincén, ez bizony a Háború és béke a Tolsztoj-összesből. Dorozsmát roppant érdekelte, mit olvasnak az emberek, s bosszankodott, ha valaki úgy tartotta a könyvet, hogy ne lehessen a borítóját elolvasni. Képes volt megállókkal tovább utazni, hogy végre fény derüljön egy-egy címre.
A lány megérezte Dorozsma tekintetét. Rosszallóan felnézett, de mindjárt észrevette, hogy le kell szállnia. Felkapta a hátizsákját, a könyvet be se csukta, s olyan balszerencsésen tartotta, hogy a mondatok kiperegtek a földre, és szerteszét gurultak. Az utasok felháborodtak, záporoztak a megjegyzések. „Nem tud vigyázni? Ki takarítja össze? Betűkben fogunk tapicskolni?” Hát, bizony, tapicskoltak benne. Széthordták a kocsiban, a peronon, öt perc múlva már a mozgólépcső is eltaposott szavakkal volt tele.
Dorozsma csak otthon vette észre, hogy egy töredék a talpára ragadt. „Az ifjú Rosztov szilaj vadászebei már teljesen megedződtek…” A cipő sarkán is lógott két szó: „…heves ágyúdörgés…” Ügyesen lefejtette, eltette a pénztárcájába. Arra gondolt, ha még egyszer összefut a lánnyal, visszaadja neki. Persze, kicsi az esély az efféle találkozásra. Kicsi? Szinte semmi. Az elvesztett mondatok ritkán találnak vissza gazdájukhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.