Elgondolkodhatnak a szolgáltatók

Azok az energiaszolgáltatók, akik nem elégszenek meg a tisztes profittal, átgondolhatják, hogy a jövőben is Magyarországon kívánnak-e tevékenykedni – mondta tegnap a Magyar Nemzetnek Bencsik János. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára egy szakmai konferencián kitért arra is, hogy folyamatosan nyitva álló energiahatékonysági pályázatokat szeretne.

Dékány Lóránt
2010. 09. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elgondolkodhatnak az energiaszolgáltatók azon, hogy az átalakuló szabályozási környezetben akarnak-e még Magyarországon tevékenykedni – mondta lapunknak Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium energiastratégiáért és otthonteremtésért felelős államtitkára. Hozzátette, ugyanakkor azoknak a szolgáltatóknak az együttműködésére, akik megelégszenek a tisztességes profittal, a jövőben is számítanak. Mint az államtitkár fogalmazott, ezt megelőzően a szabályozás leginkább az energiaellátó társaságoknak kedvezett, ez azonban hátrányosan érintette a magyar gazdaság versenyképességét, ezért kell változtatni.
Bencsik János tegnap a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete által szervezett konferencián ecsetelte az átalakuló energiatakarékossági támogatási rendszer főbb elemeit. – 2011. január 1-jén lesz világos, milyen konkrét pályázatok indulnak majd a Széchenyi-terv keretében – szögezte le. Egyik legfontosabb szempontként említette a kiszámíthatóság és a tervezhetőség megteremtését. Ennek érdekében az államtitkár szerint folyamatosan elérhető pályázati kiírásra van szükség. – Lehessen tudni, hogy ha adott év december 31-én kiürül a pályázati kassza, akkor azt jövőre újra feltöltik – jegyezte meg.
Emellett a tervek alapján elektronikus pályázati rendszert állítanának fel, hogy a nagy mennyiségben beérkező beadványok is kezelhetők legyenek. – A pályázókat kell a kiírás középpontjába állítani, például azzal, hogy a pályázatok megírásához szükséges segítséget megadjuk nekik – emelte ki Bencsik János. Létrehoznának egy energiaügynökségi hálózatot, amely egyebek között a minősített pályázatírók ellenőrzéséért felelne. Az államtitkár ezenkívül elmondta, gondolkoznak egy előminősítési rendszer kialakításán is. Ennek keretében egyrészt a pályázatírók szakértelmét, másrészt pedig a kivitelezők szakemberállományát, pénzügyi hátterét vizsgálnák. – Erre főként a nagyobb beruházások, mint a társasházak, illetve a közintézmények energiahatékonysági felújítása esetén lenne szükség – húzta alá Bencsik.
Az előadásban kitért arra is, hogy a Széchenyi-terv mögé egy úgynevezett zöldbankot is fel szeretnének állítani, amely valamennyi európai uniós vagy szén-dioxid-kvóta-eladásból származó forrást egy helyen kezelne. Egyben arra is ügyelne, hogy ezeket a pénzeket kizárólag energiatakarékossági beruházásra lehessen fordítani. Az államtitkár pontos összeget nem tudott mondani a pályázatok kereteként, azonban kijelentette: „már jövőre több tíz milliárd forintot kell fordítani erre a célra”. Hozzáfűzte, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy számos esetben nem visszatérítendő támogatást nyújtanak egy szociális és hatékonysági alapon működő bónuszrendszer mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.